23948sdkhjf

Ska förebygga sjukdomar i EU

En ny styrgrupp ska hjälpa EU:s medlemsländer att arbeta förebyggande mot kroniska, icke-smittsamma sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och diabetes.
Idag onsdag sammanträder för första gången Europakommissionens nya styrgrupp för arbete för hälsa och förebyggande av sjukdomar (Promotion and Prevention). Gruppens syfte är att hjälpa EUs medlemsländer att nå de mål för icke-smittsamma sjukdomar som tagits fram av Världshälsoorganisationen WHO och FN.

Fokus ligger på kroniska sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke, diabetes, cancer och olika sjukdomar i andningsvägarna. I EU orsakar dessa tillstånd cirka 550 000 dödsfall årligen bland personer i arbetsför ålder. Det leder till förluster på ungefär 115 miljarder euro varje år, vilket motsvarar 1 100 miljarder kronor.

EUs fokus för att förebygga dessa sjukdomar ligger främst på riskfaktorer som rökning, ohälsosam kost, fysisk inaktivitet och skadlig alkoholkonsumption.

Styrgruppen består av representanter från alla länder i EU och EEA. Dess uppgift är att ta fram förslag på investeringar och prioriteringar för kommissionens årliga arbetsplaner under hälsoprogrammet. De ska även arbeta för samordning mellan grupper som jobbar inom skilda fält, som cancer och psykisk hälsa, samt ge stöd till nationella myndigheter med att implementera åtgärder för hälsa och förebyggande åtgärder mot sjukdom med hjälp av finansiering från EU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062