23948sdkhjf

Life science prioriterat av regeringen

Life science är ett högt prioriterat område för den sittande regeringen. Det lyfter stiftelsen Forska Sverige fram i sin årliga statusrapport.

I maj 2015 publicerade stiftelsen Forska Sverige rapporten Agenda för hälsa och välstånd som innehöll 14 åtgärdsförslag för hur svensk läkemedelsindustri kan stärkas. Enligt en årlig statusrapport som publicerades igår tisdag är life science ett tydligt prioriterat område för regeringen och när det gäller flera förslag har man nästan kommit i land, enligt rapporten.

– Vi är mycket positiva till att regeringen initierat arbete i linje med åtgärdsförslagen. Mycket är i fasen ”arbete pågår”, eftersom det handlar om långa processer, men det finns också flera kvarvarande orosmoln, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige, i ett pressmeddelande.

Tre åtgärdsförslag har markerats med rött ljus i rapporten, då inga initiativ kunde identifieras för dem.

Ett stort orosmoln är arbetet med förbättrade förutsättningar för forskning inom akademin. Behovet av en förändring lyfts fram i den forskningspolitiska propositionen men de föreslagna åtgärderna kommer enligt Forska Sverige inte att räcka till. Bland annat menar stiftelsen att basanslagen till lärosätena måste ökas.

”Den låga andelen basanslag i förhållande till externa anslag skiljer Sverige från länder som ökar kvaliteten i forskningen och gör det svårt att skapa rätt förutsättningar för hög kvalitet”, står det i rapporten.

Forska Sverige menar även att ett för stort ansvar för förändringarna läggs över på akademin själv.

Stiftelsens analys fastslår att det är tydligt att life science i alla fall är ett prioriterat område för regeringen. Ett exempel på detta är samordnaren Anders Lönnbergs arbete, som bland annat berör flera av förslagen från Agenda för hälsa och välstånd.

– Det är väl belagt att forskning och innovation är en mycket god investering som leder till hälsovinster, ökade företagsinvesteringar, arbetstillfällen samt skatte- och exportintäkter. Vi uppskattar att regeringen i sina uttalanden runt den forskningspolitiska propositionen fokuserar på kvalitet, men vill samtidigt påpeka att det kommer att behövas kompletteringar till propositionen för att en del viktiga förändringar ska kunna genomföras som önskat, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

I början av 2017 ska nätverket Agenda för hälsa och välstånd presentera en uppdatering av sina åtgärdsförslag för svensk life science.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063