23948sdkhjf

Poliostammar slutgiltigt destruerade i Sverige

Folkhälsomyndigheten och alla andra svenska laboratorier har nu förstört de förvarade virusstammar som kunde orsaka polio typ 2, som har förklarats utrotad från världen.
I likhet med många europeiska länder har Folkhälsomyndigheten och alla andra svenska laboratorier nu förstört de virusstammar som kunde orsaka polio typ 2, som har förklarats utrotad från världen. Analysmetoden av polio typ 2 behövs inte längre och kommer helt att upphöra från och med 31 december 2016. Enstaka laboratorier i Europa kommer dock fortsatt erbjuda analysen och vid behov kan Folkhälsomyndigheten förmedla kontakt med ett utförarlaboratorium i Holland.

- Anledningen till att Folkhälsomyndigheten upphör med proverna är att polio orsakat av typ 2 har förklarats utrotad. Inga nya fall har upptäckts i världen sedan 1999, säger enhetschef Mia Brytting.

Analys för påvisning av antikroppar mot poliovirus typ 1 och 3 kommer som tidigare finnas tillgänglig.

Polio, barnförlamning, är en smittsam och i bland dödlig infektionssjukdom. I Sverige inleddes vaccination mot polio år 1957 och landet har varit poliofritt sedan 1977. Vaccinationstäckningen i barnvaccinationsprogrammet för poliovaccin har under många år legat över 98 procent, vilket gör att det finns en hög immunitet i hela befolkningen.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094