23948sdkhjf

App sätter prislapp på prevention

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Livsstilsrelaterade sjukdomar kan förebyggas men det preventiva arbetet går på sparlåga. - Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är, säger Claes-Göran Östenson som leder ett projekt för att utveckla så kallade hälsoindex.

Många livsstilsrelaterade sjukdomar går att förebygga, vilket sparar liv, lidande och pengar. Och vi kan idag identifiera de grupper vars livsstil ger ökad risk och därmed kan vi också rikta förebyggande åtgärder. Men det preventiva arbetat går på sparlåga och Claes-Göran Östenson, senior professor vid Karolinska Institutet, förklara det så här:

- Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska arbeta förebyggande, men vården har fullt upp med att ta hand om alla som redan är sjuka. Vår hypotes är att det förebyggande arbetet kommer intensifieras om vi kan förtydliga lönsamheten. Bara i Stockholms läns landsting kostar diabetesvården 5 miljarder kronor varje år.

Claes-Göran Östenson leder ett forskningsbaserat projekt som utvecklar verktyg för så kallade hälsoindex. Projektet syftar till att skapa infrastruktur för analys av kliniska patientdata inklusive vårdkostnader för att utvärdera effekt av olika åtgärder, exempelvis prevention.

- Ett hälsoindex sätter en prislapp på nyttan av att arbeta preventivt, genom att jämföra kostnader för vård med kostnader för preventiva åtgärder.

Underlaget består av data från stora grupper patienter, data som forskningen och vården hittills inte kunnat dra nytta av fullt ut efter som de inte gått att koppla samman rent tekniskt eller för att man saknat medgivande från patienterna. Båda dessa hinder siktar Claes-Göran Östenson på att kunna lösa i sitt projekt.

- Vi tar fram tre digitala verktyg som ska samspela: ett där patienter kan lämna patientmedgivande för forskning, en app där patient och vårdgivare kan registrera patientens individuella vårdplan samt ett verktyg för statistisk analys. Tillsammans utgör de underlag för hälsoindex. Vi räknar med intresse från hälso- och sjukvården men även exempelvis försäkringsbranschen.

Arbetet är i full gång och nu börjar en grupp diabetespatienter testa appen. Claes-Göran Östensons förhoppning är att det inte ska behöva dröja allt för länge innan hela tjänsten för att beräkna hälsoindex är fullt tillgänglig.

Projektet finansieras genom anslag från innovationsprogrammet Swelife som är ett nationellt innovationsprogram som staten finansierar via Vinnova.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biomarkörer, salivprov och patientnära tester

Halverad dödlighet bland infarktpatienter i hjärtskola

Vd-byte på Siemens Healthineers

De ska korta vägen till marknaden

Swelife, Medtech4Health och EIT Health Scandinavia samarbetar för att stärka svensk life science och medicinteknik. Målet är att förkorta tiden till marknadsintroduktion för svenska innovationer.

De får årliga reumatologipriset

Ljusare tider för Oasmia

Nyhetsbrev

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

Arkiv

Testar kemikalier utan djur

Rise har validerat en ny, djurfri metod för att identifiera hormonstörande ämnen – med lovande resultat.

De prisas för nyttiggörande

Pappersbatterier, biobetong och högeffektslasrar är resultaten av pristagarnas forskning. Tre framstående forskare som samtliga har verkat för att få ut sin forskning till praktisk nytta i samhället tilldelas SSF:s nyttiggörandepris.

Smartfish avtalar med medicinteknikjätte

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Dödsfall minskade i Astrastudie

Nu blir svenska sensationsmaterialet smink

När materialet upptäcktes var intresset stort långt utanför Sverige gränser. Materialet var omöjligt hade det sagts. Nu blir supermaterialet smink.

Empros testar sitt viktminskningspreparat

KI:s prorektor anses skyldig till forskningsfusk

Med en hållbar syn på arbetslivet

Vid kompetensbrist är en av lösningarna att få talanger att stanna kvar och utvecklas. För att lyckas behövs ett helhetsgrepp kring arbete, familj och fritid menar nystartade konsult- och rekryteringsbolaget Mpya Sci & Tech.

Breddar sin medtechkompetens

Lag om läkemedel för djur ses över

Nuvarande lagstiftning om läkemedel för djur ska ses över och antibiotika är i fokus.

Nya delar i mänsklig atlas

Nu lanseras tre nya delar i jätteprojektet att kartlägga människans proteiner. Alla proteiner i människans blodceller, hjärnan och kroppens ämnesomsättning har nu sammanställts i den mänskliga atlasen.

Polarcool får ny vd

Nya fynd om hur ledinflammation utvecklas

1

Förkylningsspray inte bättre än placebo

Det primära målet, förbättrad livskvalitet vid förkylning, nåddes inte när Enzymaticas förkylningsspray Coldzyme ställdes mot placebo i en stort studie.

Lättare att identifiera rätt biomarkör

Blir kommunikationschef på Lif

1

Livsviktigt fortsätta äta sin medicin

Ny vd till Rhovac

Studie: Bakterier använder blekmedel

3

Finns ingen specifik gay-gen

Fullständig tumörrespons men svårtolkat om överlevnad

Orexos vd om J&J-domen: "Det finns andra bolag som är mer ökända"

Emission för Redwood

Positiva data för Cantargia

Astra köper förtur av Sobi

Ny chef för Uppsala Bio

2

Nytt avtal för Alligator

Ny topp till Apotekarsocieteten

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.153