23948sdkhjf

App sätter prislapp på prevention

Livsstilsrelaterade sjukdomar kan förebyggas men det preventiva arbetet går på sparlåga. - Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är, säger Claes-Göran Östenson som leder ett projekt för att utveckla så kallade hälsoindex.
Många livsstilsrelaterade sjukdomar går att förebygga, vilket sparar liv, lidande och pengar. Och vi kan idag identifiera de grupper vars livsstil ger ökad risk och därmed kan vi också rikta förebyggande åtgärder. Men det preventiva arbetat går på sparlåga och Claes-Göran Östenson, senior professor vid Karolinska Institutet, förklara det så här:

- Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska arbeta förebyggande, men vården har fullt upp med att ta hand om alla som redan är sjuka. Vår hypotes är att det förebyggande arbetet kommer intensifieras om vi kan förtydliga lönsamheten. Bara i Stockholms läns landsting kostar diabetesvården 5 miljarder kronor varje år.

Claes-Göran Östenson leder ett forskningsbaserat projekt som utvecklar verktyg för så kallade hälsoindex. Projektet syftar till att skapa infrastruktur för analys av kliniska patientdata inklusive vårdkostnader för att utvärdera effekt av olika åtgärder, exempelvis prevention.

- Ett hälsoindex sätter en prislapp på nyttan av att arbeta preventivt, genom att jämföra kostnader för vård med kostnader för preventiva åtgärder.

Underlaget består av data från stora grupper patienter, data som forskningen och vården hittills inte kunnat dra nytta av fullt ut efter som de inte gått att koppla samman rent tekniskt eller för att man saknat medgivande från patienterna. Båda dessa hinder siktar Claes-Göran Östenson på att kunna lösa i sitt projekt.

- Vi tar fram tre digitala verktyg som ska samspela: ett där patienter kan lämna patientmedgivande för forskning, en app där patient och vårdgivare kan registrera patientens individuella vårdplan samt ett verktyg för statistisk analys. Tillsammans utgör de underlag för hälsoindex. Vi räknar med intresse från hälso- och sjukvården men även exempelvis försäkringsbranschen.

Arbetet är i full gång och nu börjar en grupp diabetespatienter testa appen. Claes-Göran Östensons förhoppning är att det inte ska behöva dröja allt för länge innan hela tjänsten för att beräkna hälsoindex är fullt tillgänglig.

Projektet finansieras genom anslag från innovationsprogrammet Swelife som är ett nationellt innovationsprogram som staten finansierar via Vinnova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078