23948sdkhjf

App sätter prislapp på prevention

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Livsstilsrelaterade sjukdomar kan förebyggas men det preventiva arbetet går på sparlåga. - Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är, säger Claes-Göran Östenson som leder ett projekt för att utveckla så kallade hälsoindex.

Många livsstilsrelaterade sjukdomar går att förebygga, vilket sparar liv, lidande och pengar. Och vi kan idag identifiera de grupper vars livsstil ger ökad risk och därmed kan vi också rikta förebyggande åtgärder. Men det preventiva arbetat går på sparlåga och Claes-Göran Östenson, senior professor vid Karolinska Institutet, förklara det så här:

- Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska arbeta förebyggande, men vården har fullt upp med att ta hand om alla som redan är sjuka. Vår hypotes är att det förebyggande arbetet kommer intensifieras om vi kan förtydliga lönsamheten. Bara i Stockholms läns landsting kostar diabetesvården 5 miljarder kronor varje år.

Claes-Göran Östenson leder ett forskningsbaserat projekt som utvecklar verktyg för så kallade hälsoindex. Projektet syftar till att skapa infrastruktur för analys av kliniska patientdata inklusive vårdkostnader för att utvärdera effekt av olika åtgärder, exempelvis prevention.

- Ett hälsoindex sätter en prislapp på nyttan av att arbeta preventivt, genom att jämföra kostnader för vård med kostnader för preventiva åtgärder.

Underlaget består av data från stora grupper patienter, data som forskningen och vården hittills inte kunnat dra nytta av fullt ut efter som de inte gått att koppla samman rent tekniskt eller för att man saknat medgivande från patienterna. Båda dessa hinder siktar Claes-Göran Östenson på att kunna lösa i sitt projekt.

- Vi tar fram tre digitala verktyg som ska samspela: ett där patienter kan lämna patientmedgivande för forskning, en app där patient och vårdgivare kan registrera patientens individuella vårdplan samt ett verktyg för statistisk analys. Tillsammans utgör de underlag för hälsoindex. Vi räknar med intresse från hälso- och sjukvården men även exempelvis försäkringsbranschen.

Arbetet är i full gång och nu börjar en grupp diabetespatienter testa appen. Claes-Göran Östensons förhoppning är att det inte ska behöva dröja allt för länge innan hela tjänsten för att beräkna hälsoindex är fullt tillgänglig.

Projektet finansieras genom anslag från innovationsprogrammet Swelife som är ett nationellt innovationsprogram som staten finansierar via Vinnova.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Myndigheten varnar: Detta är inte ett godkänt läkemedel

Läkemedelsverket går ut och varnar för annonser för en produkt som lovar för mycket.

Miljarder i återbetalning för läkemedel

3D för Biolamina efter nytt avtal

Tidigare börs-vd blir styrelseordförande i Inficure

Nyligen tog de hem största ordern i bolagets historia. Nu får Inficure Bio en ny styrelseordförande. Lena Söderström, tidigare vd för börsnoterade Senzime, tar sig an uppdraget.

Ny metod vid spårning av droger

Ett salivprov kan ersätta urinprovet vid spårning av alla vanligast förekommande droger. Detta efter att en ny metod utvecklats på Sahlgrenska.

Hamlet får testa högre dos

Nyhetsbrev

Orsakssamband mellan överflödigt kroppsfett och hjärtkärlsjukdom

Arkiv

Kassaklirr för Cereno

Tar fram AI-stöd för ambulanspatienter

Ett AI-beslutsstöd för akutvårdspersonalen som baseras på inmatade patientdata. Det är målet med ett projekt vid Högskolan i Borås.

Forskare närmare förklaring till smärta vid reumatism

1

Positivt från Immunicum

Stor diabetesstudie kartlägger komplikationer

Första resultat från observationsstudien Careme visar att njur- och hjärtsvikt är de vanligaste första kardiovaskulära komplikationerna vid typ 2-diabetes.

Hon tar över när vd:n lämnar Sprint Bioscience

Läkemedlet som fördröjer diabetesdebut

Ett läkemedel som riktar sig mot immunsystemet har visat sig kunna fördröja insjuknandet i typ 1-diabetes. ”Ett steg närmare vårt ultimata mål: en framtid utan typ 1-diabetes.”

SwedenBio efter regeringens debattartikel – Upp till bevis

I en debattartikel skriver statsråden Ibrahim Baylan, Matilda Ernkrans och Lena Hallengren att Sverige ska vara en ledande life science-nation. Detta väcker förhoppningar, men nu är det upp till bevis svarar SwedenBio.

Follicum stärker teamet när klinik närmar sig

Kinesisk miljardaffär för Stockholmsbolag

Bröstmjölk och läkemedel får egen biobank

Ett nytt, stort europeiskt forskningsprojekt ska fylla kunskapsluckor kring läkemedelsbehandling av gravida och ammande kvinnor.

Han utvecklar personlig behandling av IBD

Svensk innovation minskar risken för hjärnskador

Ett flertal oberoende tester av hjälmar för olika fritidsaktiviteter har en sak gemensamt. De modeller som ligger i topp är oftast utrustade med MIPS-teknik, en svensk innovation utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och KTH, som nu även lanseras i en helt nyutvecklad hjälm för byggare och anläggare.

Kärlen stela hos feta redan i tonåren

Övertygande data om bröstcanceröverlevnad

Miljardinvesteringar och plantskola för 1000 bolag

Nytt partnerskap för Bactiguard

Nya data från Medivir

Han får Fernströmpriset

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

Samarbete för framtidens läkemedelstillverkning

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.121