23948sdkhjf

App sätter prislapp på prevention

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Livsstilsrelaterade sjukdomar kan förebyggas men det preventiva arbetet går på sparlåga. - Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är, säger Claes-Göran Östenson som leder ett projekt för att utveckla så kallade hälsoindex.

Många livsstilsrelaterade sjukdomar går att förebygga, vilket sparar liv, lidande och pengar. Och vi kan idag identifiera de grupper vars livsstil ger ökad risk och därmed kan vi också rikta förebyggande åtgärder. Men det preventiva arbetat går på sparlåga och Claes-Göran Östenson, senior professor vid Karolinska Institutet, förklara det så här:

- Vi har hittills inte vetat exakt hur lönsamt prevention är. Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska arbeta förebyggande, men vården har fullt upp med att ta hand om alla som redan är sjuka. Vår hypotes är att det förebyggande arbetet kommer intensifieras om vi kan förtydliga lönsamheten. Bara i Stockholms läns landsting kostar diabetesvården 5 miljarder kronor varje år.

Claes-Göran Östenson leder ett forskningsbaserat projekt som utvecklar verktyg för så kallade hälsoindex. Projektet syftar till att skapa infrastruktur för analys av kliniska patientdata inklusive vårdkostnader för att utvärdera effekt av olika åtgärder, exempelvis prevention.

- Ett hälsoindex sätter en prislapp på nyttan av att arbeta preventivt, genom att jämföra kostnader för vård med kostnader för preventiva åtgärder.

Underlaget består av data från stora grupper patienter, data som forskningen och vården hittills inte kunnat dra nytta av fullt ut efter som de inte gått att koppla samman rent tekniskt eller för att man saknat medgivande från patienterna. Båda dessa hinder siktar Claes-Göran Östenson på att kunna lösa i sitt projekt.

- Vi tar fram tre digitala verktyg som ska samspela: ett där patienter kan lämna patientmedgivande för forskning, en app där patient och vårdgivare kan registrera patientens individuella vårdplan samt ett verktyg för statistisk analys. Tillsammans utgör de underlag för hälsoindex. Vi räknar med intresse från hälso- och sjukvården men även exempelvis försäkringsbranschen.

Arbetet är i full gång och nu börjar en grupp diabetespatienter testa appen. Claes-Göran Östensons förhoppning är att det inte ska behöva dröja allt för länge innan hela tjänsten för att beräkna hälsoindex är fullt tillgänglig.

Projektet finansieras genom anslag från innovationsprogrammet Swelife som är ett nationellt innovationsprogram som staten finansierar via Vinnova.
Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Så funkar NT-rådet

De kan vara avgörande för ett nytt läkemedels möjligheter att användas i Sverige. Men vilka är NT-rådet, vad gör de och borde deras arbete egentligen skötas av en myndighet?

Biogaia in i Uruguay

Umeåbolag uppköpt av amerikansk jätte

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Nyhetsbrev

Därför ska du finnas på Instagram

Antalet sociala medier ökar, nya tillkommer och några försvinner. Just nu finns en plattform som växer mer än andra.

Arkiv

Swedenbios nya vd om uppdraget

"Fantastiskt kul och hedervärt"

Blodgivarens kön påverkar inte chansen till överlevnad

Unik rening av läkemedel i dansk anläggning

Anläggningen är den första i sitt slag i världen, och det fungerar genom att speciella bakterier äter upp rester av medicin innan avloppsvattnet rinner ut i naturen.

Oasmia anmäler till Ekobrottsmyndigheten

Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprider sig

Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två oberoende studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

1

Utvecklar blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Miljardaffär för Karo

Rhovac säkrar finansieringen

De kopplar specifikt protein till aggressiv hudcancer

Nya behandlingsalternativ för patienter med spridd hudcancer har utvecklats men fortfarande saknas kunskap om hur tumörcellerna sprider sig till andra delar av kroppen. Forskare från Lund är nu ett steg närmare en lösning.

Färre onödiga operationer med ny diagnostikmetod för äggstockscancer

Forska Sverige: Oroväckande trend

Halvvägs för Promore

Fet fisk utan gift skyddar mot typ 2-diabetes

Om den feta fisken vi äter vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes. Men miljögifterna som fisken innehåller har motsatt effekt och suddar ut skyddseffekten.

Hamlet får testa högre dos

Kassaklirr för Cereno

1

Positivt från Immunicum

Nytt partnerskap för Bactiguard

Nya data från Medivir

Han får Fernströmpriset

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.137