23948sdkhjf

Nytt terapiområde för Bactiguard

Medicinteknikbolaget har slutit licensavtal med Smartwise för att utveckla vaskulära injektionskatetrar med Bactiguards patenterade ytskikt. – Det här kommer på sikt att kunna hjälpa många svårt sjuka patienter, säger Cecilia Edström vice vd på Bactiguard.

Smartwise utvecklar och tillverkar vaskulära katetrar, bland annat mikrokatetrar för läkemedelsadministration. Nu har bolagen slutit ett utvecklings- och licensavtal där mikrokatetrarna ska behandlas med Bactiguards ytskikt.

- Genom att kombinera Smartwises avancerade mikrokatetrar och Bactiguards ytskiktsteknologi kommer svårt sjuka patienter att kunna få ta del av nya behandlingsmöjligheter. Möjligheterna att administrera läkemedel till delar av kroppen som tidigare har varit svåråtkomliga och mycket känsliga kommer att öka – det här är ett mycket lovande samarbete, säger Cecilia Edström, vice vd Bactiguard och ansvarig för affärsutveckling.

Att behandla mikrokatetrar med den vävnadsvänliga och bakterieavstötande lösningen kommer att kunna ge ökade möjligheter att komma åt avlägsna och känsliga delar av kroppen. Teknologin består av ett tunt ytskikt av ädelmetaller som motverkar att bakterier fäster och växer. Den är samtidigt vävnadsvänlig och ökar inte riskerna för trombos, en vanlig och allvarlig komplikation när katetrar och liknande förs in i blodbanan.

- Det här är verkligen ett genombrott som kommer att kunna få många olika användningsområden. Det kommer kunna bli möjligt att administrerar en rad olika läkemedel till tidigare svåråtkomliga och känsliga delar av kroppen. Till exempel kommer den nya teknologin att kunna administrera cytostatika i höga doser direkt till svåråtkomliga tumörer, förklarar Jonathan Clarke, vd Smartwise.

Licensavtalet har två faser. Smartwise kommer under 2017 att betala 2,5 miljoner dollar för den exklusiva och globala rätten till Bactiguards ytskiktsteknologi inom detta tillämpningsområde. När produkten sedan nått marknaden utgår royalties till Bactiguard.

Sedan 1995 har Bactiguard ett licensavtal med C.R Bard i USA. Inom ramen för detta partnerskap har mer än 160 miljoner urinkatetrar med Bactiguards ytskikt sålts, främst i USA och Japan. 2015 initierades ett licensavtal med Vigilenz Medical Devices avseende Bactiguard-belagda ortopediska implantat för marknaderna i Sydostasien. Kliniska prövningar pågår och de infektionshämmande trauma-implantaten förväntas nå marknaden senare i år.

- För 1,5 år sedan fattade vi beslutet att i större utsträckning utveckla möjligheterna till fler licensavtal för vår teknologi. Initialt har vi fokuserat mycket på ortopediska implantat där kliniska studier nu pågår och nu har vi slutit licensavtal med Smartwise. Men vi ser absolut att vår teknologi kan komma till användning inom ytterligare terapiområden i framtiden, säger Cecilia Edström.

Det här är det tredje terapiområdet där ytskiktsteknologin används. Sedan tidigare används den bakterieavstötande teknologin på kvarliggande urinkatetrar och på ortopediska implantat – och nu ska de vaskulära injektionskatetrarna utvecklas och testas.

- De första kliniska testerna kommer troligen att äga rum i Sverige och andra delar av Europa. Vi är ett svenskt bolag och vi vill vara med och gynna svensk bioteknik, säger Jonathan Clarke.

Om tre till fem år beräknas produkten finnas tillgänglig för klinisk användning.

Smartwise är ett privatägt bolag som grundades 2014. Christian Kinch, vd Bactiguard, är en av grundarna och även en av ägarna till bolaget, vilket framgick i det pressmeddelande som bolaget skickade ut i samband med att avtalet offentliggjordes. För att förhindra intressekonflikt har Kinch inte varit med att förhandla fram licensavtalet säger Cecilia Edström.
Läs även:
Expanderar i Mellanöstern
Medicinteknikbolaget Bactiguard har tecknat avtal och ingått partnerskap med Heal Pharma för Egypten. Lanseringen planeras till andra kvartalet 2017.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094