23948sdkhjf

Framsteg för svenska Dignitanas cancerhjälp

Dignitana har utvecklat en metod för att hjälpa cancerpatienter behålla sitt hår vid cytostatikabehandling. Nu är de redo att erövra världen.

Ett av de stora bekymmer som cancerpatienter upplever är att förlora sitt hår vid behandling med cytostatika. Det svenska bolaget Dignitana har utvecklat en metod för att förhindra att cytostatikan att nå hårcellerna på skalpen, vilket gör att patienter har större chans att få behålla sitt hår. Metoden går ut på att vävnaden kyls ner med hjälp av en slags mössa av silikon, inte olik en badmössa.

I en vetenskaplig

studie, nyligen publicerad Journal of the American medical association, Jama, har Dignicap testats. Där fick 67 procent av testpersonerna, kvinnor med bröstcancer, behålla mer än 50 procent av sitt hår på huvudet när de använde behandlingen.

– Vi är mycket stolta över att en av världens mest ledande medicinska tidskrifter, publicerar klinisk data med Dignitanas skalpkylningssystem. Att få den här datan publicerad i en ansedd vetenskaplig tidskrift är ett viktigt steg mot att få behandlingen ersatt av försäkringsbolagen i USA, säger Dignitanas clinical affairs director, Erika Bågeman i ett uttalande.

Nu ökar Dignitana ansträngningarna för att nå ut med sin produkt. Redan tidigare är bolaget noterat på Nasdaq first north i Stockholm och sedan 2015 är Dignicap godkänd av US Food and drug administration, FDA. Marknaden i USA är stor och med ett etablerat huvudkontor i Dallas arbetar man nu för att FDA ska godkänna produkten också för andra solida tumörtyper.

Dignitanas metod började utvecklas i början av 2000-talet av onkologisköterskan Yvonne Olofsson och ingenjören John Kern. Dignitana har sitt säte i Lund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094