23948sdkhjf

Kristina Masson flyttar in hos Smile

Smile incubator i Lund knyter Kristina Masson och hennes bolag Oncosignature till sig.

Tidigare Bostonbaserade Kristina Masson flyttar in i life science-inkubatorn Smile i Lund. Hennes bolag Oncosignature har en unik metodik för att hitta biomarkörer som kan användas för att identifiera de cancerpatienter som har störst chans att svara på en viss läkemedelsbehandling, en diagnostik som kan användas inom individbaserad medicin.

Oncosignature har

en strategi som för varje specifik läkemedelssubstans tar fram ett antal karaktäristiska biomarkörer. Dessa används sedan för att identifiera de tumörer som har aktiva signalvägar och därmed kan påverkas av läkemedlet. Genom detta kan man i förväg sålla ut de cancerpatienter som kommer att kunna tillgodogöra sig en viss läkemedelsbehandling.

– Här är en öppen och dynamisk miljö. Förutom att få rådgivning har vi ett eget laboratorium och tillgång till avancerad analysutrustning, som masspektrometer, mikroskop, samt ett fullutrustat histologilabb, säger Kristina Masson.

Kristina Masson utvecklade kunskapen inom metodiken som postdoc vid Broad institute och forskare på bioteknikbolaget Merrimack i Boston, USA. Hon disputerade 2009 inom molekylär signalering hos professor Lars Rönnstrand vid Lunds universitet. Idén bakom Oncosignature delar hon med bolagets chefsrådgivare Peter Blume-Jensen, för närvarande CSO för Xtuit pharmaceuticals i Boston, USA. Bolaget bildades 2016 och sysselsätter två personer, två konsulter med expertis inom specifika metoder samt rådgivare inom både akademi och industri.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093