23948sdkhjf

A1M pharma på väg mot kliniska studier

A1M pharma har fått goda resultat i studier av läkemedelskandidaten Rosgard, som kan skydda mot njurskador vid strålbehandling.

Vid målsökande strålbehandling för cancer får man en belastning på njurarna, som riskerar att orsaka stora skador. Nu kommer resultaten från de prekliniska studier som genomförts på Rosgard, A1M pharmas läkemedelskandidat som baseras på det kroppsegna proteinet alfa-1-mikroglobulin. Preparatet är tänkt att kunna skydda njurarna från skador vid just strålbehandling.

I en första studie

av Rosgard undersöktes dessa effekter på kort sikt, åtta dagar efter behandling, och resultaten var mycket goda. Skadorna eliminerades i stort sett, enligt A1M.

I den efterföljande studien analyserades njurskador upp till sex månader efter strålningstillfället. Dataanalysen är inte helt klar, men resultaten pekar mot att Rosgard även där ger ett starkt skydd.

– Den nu säkerställt starka skyddseffekten mot njurskador som den aktiva substansen i Rosgard uppvisar på både kort och lång sikt i dessa prekliniska studier är ett tydligt kvitto på att vi har något mycket värdefullt att erbjuda inom marknaden för strålningsterapi, säger A1M pharmas utvecklingschef Eddie Thordarson i ett pressmeddelande.

A1M pharma planerar för att inleda kliniska studier i början av 2018. Rosgard används även inom en behandling för havandeskapsförgiftning, som A1M pharma just nu utvecklar. Bolaget siktar samtidigt på att ta in 123 miljoner kronor i en nyemission för att säkerställa de kliniska studierna och fortsatt utveckling av sina läkemedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093