23948sdkhjf

Webbresurs för kliniska studier

Vetenskapsrådet, tillsammans med sjukvårdsregionerna, lanserar kliniskastudier.se, som ger information om kliniska studier.

Kliniska studier är en självklar del i utvecklingen av nya läkemedel och metoder. Nu har en helt ny sajt öppnat för den som vill veta mer om hur man går till väga för att genomföra en studie.

‒ Vi har tagit fram

en guide som beskriver hur en klinisk studie går till steg-för-steg, från idé till arkivering. Detta hoppas vi ska bli ett uppskattat stöd för forskare, säger Kaj Stenlöf, chef på Enheten för kliniska studier, Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

På sajten finns inte bara stöd för den som vill genomföra en studie. Den här typen av forskning är beroende av frivilliga som vill ställa upp. För dem innehåller hemsidan bland annat information om hur man anmäler sig till en studie och vad som händer med den data som samlas in.

Via webbplatsen kan personer som arbetar med kliniska studier, från industri, akademi och sjukvård, också komma i kontakt med sin regionala nod för ytterligare stöd. De sex regionala noderna är utsedda av Sveriges sjukvårdsregioner och bidrar till nationell samverkan inom kliniska studier. Webbplatsen kommer fortlöpande att utvecklas med mer information och funktioner.

‒ Det är många som behöver tillförlitlig statistik om kliniska studier, till exempel vilka studier som pågår och var i landet de genomförs. Detta och annan statistik arbetar vi för att på sikt kunna presentera på webbplatsen. Vi utvecklar också ett effektivt samordnat stöd för det arbete som företag, akademi eller enskilda prövare gör för att identifiera kliniker att genomföra en klinisk studie på, säger Kaj Stenlöf.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141