23948sdkhjf

Kamprad-miljoner till forskning

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Familjen Kamprads stiftelse beviljar mångmiljonbelopp till medicinsk forskning.

Familjen Kamprads stiftelse är en privat och självständig stiftelse med säte i Växjö. Stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna verklighetsnära utbildning och vetenskaplig forskning. Mångmiljonbelopp i form av forskningsanslag beviljas varje år. Bland 2017 års beviljade anslag finns bland annat Mittuniversitetet som får 4 miljoner kronor för forskning om effektivare och säkrare vårdkedjor.

Det övergripande syftet med projekt vid Mittuniversitetet är att skapa ny kunskap om hur effektivitet och kvalitet i hälso- och sjukvårdens vårdkedja kan förbättras, med fokus på ledarskap, vårdkontinuitet, säkerhetskultur och lärande.

Läs också: Bra start på donationsåret i Skåne

- Projektet fokuserar främst på en skör del i vårdkedjan; patientomflyttningar mellan intensivvårdsavdelningar och allmänna vårdavdelningar. Förberedelser och organisering i samband med en omflyttning är viktig för personen som förflyttas, men också för hälso- och sjukvårdsekonomin, eftersom en intensivvårdsplats är kostsam och platserna få, säger Ingela Bäckström, projektledare och docent i kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet.

Projektet kommer att drivas tvärvetenskapligt mellan ämnena omvårdnad och kvalitetsteknik vid Mittuniversitetet och planerar samverkan med Landstinget i Västernorrland samt Region Jämtland Härjedalen.

- Det ska ge ny kunskap om, och hur förbättrade processer och säkerhetskulturer kan resultera i minskade återinläggningar och färre oönskade händelser i samband med patientförflyttningar, säger Ingela Bäckström.

Läs också: Hjärt-lung slog utdelningsrekord

Förhoppningen är att projektet ska generera kunskap som kan ge patienter en bättre och säkrare vård med mindre lidande och minskad stress. Personalen kan få en mindre stressig arbetsmiljö och närstående en mindre påfrestande situation - vilket i sin tur kan leda till minskade samhällskostnader.

Bland övriga forskningsprojekt som beviljats anslag under 2017 finns bland annat Joakim Alfredsson, Linköpings universitet, som beviljats 2 200 000 kronor för forskning om akut omhändertagande, rehabilitering och prognos efter en hjärtinfarkt. Johan Junker, Region Östergötland, 5 200 000 kronor för behandling av kroniska sår med ny teknik. Eva Samuelsson, Umeå universitet, 3 900 000 kronor för E-behandling vid urininkontinens hos kvinnor, män, äldre och sköra äldre.

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

De driver konstgjorda muskler med socker

Artificiella muskler av polymermaterial kan nu drivas med energi från glukos och syre på liknande sätt som biologiska muskler. Detta kan vara ett steg mot implanterbara konstgjorda muskler i framtiden.

Så funkar NT-rådet

De kan vara avgörande för ett nytt läkemedels möjligheter att användas i Sverige. Men vilka är NT-rådet, vad gör de och borde deras arbete egentligen skötas av en myndighet?

Biogaia in i Uruguay

Umeåbolag uppköpt av amerikansk jätte

Örebro värvar chef från Västerbotten

Ny vd på SwedenBio

Nyhetsbrev

Därför ska du finnas på Instagram

Antalet sociala medier ökar, nya tillkommer och några försvinner. Just nu finns en plattform som växer mer än andra.

Arkiv

Swedenbios nya vd om uppdraget

"Fantastiskt kul och hedervärt"

Blodgivarens kön påverkar inte chansen till överlevnad

Unik rening av läkemedel i dansk anläggning

Anläggningen är den första i sitt slag i världen, och det fungerar genom att speciella bakterier äter upp rester av medicin innan avloppsvattnet rinner ut i naturen.

Oasmia anmäler till Ekobrottsmyndigheten

Ny grundläggande förståelse för hur lungcancer sprider sig

Lungcancerceller använder sig av antioxidanter, kroppsegna eller från kosten, för att öka upptag och användning av socker och därmed sprida sig i kroppen. Det visar svenska och amerikanska forskare i två oberoende studier, som öppnar för nya strategier att behandla lungcancer.

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

1

Utvecklar blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Miljardaffär för Karo

Rhovac säkrar finansieringen

De kopplar specifikt protein till aggressiv hudcancer

Nya behandlingsalternativ för patienter med spridd hudcancer har utvecklats men fortfarande saknas kunskap om hur tumörcellerna sprider sig till andra delar av kroppen. Forskare från Lund är nu ett steg närmare en lösning.

Färre onödiga operationer med ny diagnostikmetod för äggstockscancer

Forska Sverige: Oroväckande trend

Halvvägs för Promore

Fet fisk utan gift skyddar mot typ 2-diabetes

Om den feta fisken vi äter vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes. Men miljögifterna som fisken innehåller har motsatt effekt och suddar ut skyddseffekten.

Hamlet får testa högre dos

Kassaklirr för Cereno

1

Positivt från Immunicum

Nytt partnerskap för Bactiguard

Nya data från Medivir

Han får Fernströmpriset

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.13