23948sdkhjf

Gener påverkar risken för astma

En ny avhandling visar att barn som utsätts för luftföroreningar har större risk att få astma. Men det är det genetiska arvet som avgör om risken blir förhöjd.

I årets Lungrapporten presenterar Hjärt-lungfonden resultaten av Anna Grefs forskning. Hon disputerade nyligen i miljömedicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, som del av ett internationellt samarbete som studerat mer än 3300 barns gener. Där har man upptäckt ett samband mellan exponering för höga halter av luftföroreningar under barndomen och uppkomsten av astma, men bara hos barn med ett visst genetiskt arv.

– Det här är första gången som hela arvsmassan analyseras för att titta på individers känslighet för luftföroreningar och risk att utveckla astma. Förhoppningsvis kan forskningen ge oss en bättre förståelse för hur astma uppstår, säger Anna Gref i ett pressmeddelande.

Hjärt-lungfonden uppmärksammar att astma är den vanligaste kroniska sjukdomen hos barn i Sverige. Årets Lungrapporten släpptes 16 maj och ger en helhetsbild av den senaste forskningen och lunghälsan i landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328