Inte bättre än placebo

| Av Lisa von Garrelts | Tipsa redaktionen

Rasar på börsen efter studieresultat för diabetesvaccin.

Färre än förväntat insjuknade men ingen skillnad mot placebo kunde uppvisas när diabetesvaccinet Diamyd testades på en ung högrisk population. 

Diamyd Medical utvecklar vaccinet Diamyd mot typ 1-diabetes. Reslutaten från bolagets kliniska pilotstudie DiAPREV-IT 1 visar att färre individer än förväntat, 16 av 50 mot förväntade 25 av 50, insjuknat i typ 1-diabetes under den 5-åriga uppföljningen. Men någon signifikant skillnad kan dock inte ses mellan de individer som fick placebo och de som fick aktiv substans. Studieresultaten visade att behandlingen varit säker och tolerabel. Den tidiga morgonhandeln svarade direkt på resultaten och aktien har tappat stort.

– Vi fann en god säkerhet och behandlingen påverkade inte barnens insulinproduktion negativt. Vi kunde dock inte heller påvisa att behandlingen fördröjde eller förhindrade att barnen utvecklade typ 1 diabetes, säger docent Helena Elding Larsson, huvudprövare och sponsor för studien i en kommentar.

Den aktiva substansen i diabetesvaccinet Diamyd är Glutaminsyradekarboxylas isoform 65 k Da, GAD-65. Det är ett autoantigen i kroppen och syftet med vaccinet är att få immunförsvaret att utveckla tolerans mot det. Förhoppningen är att motverka att de insulinproducerande betacellerna i bukspottskörteln attackeras av immunförsvaret och på så sätt skjuta upp eller rentav förhindra uppkomsten av typ 1-diabetes.

– Studien är liten och eftersom färre individer än förväntat insjuknade under perioden så kan det ha påverkat möjligheten att upptäcka skillnader i behandlingseffekt. Det är positivt att resultaten visar att det är säkert att ge DDiamyd också till barn som ännu inte utvecklat typ 1-diabetes. Vi går nu vidare med att analysera de stora mängder mekanistiska data som samlats in under åren samt planera för hur vi följer upp den här studien, säger Helena Elding Larsson.

Bolagets vd, Ulf Hannelius, ser positivt på framtiden:

Läs också: Klinisk diabetesforskning prisas

– Med den långa uppföljningen och säkerhet som nu visats med Diamyd i en ung högriskpopulation finns det utökade möjligheter att fortsätta utvärdera effekten av diabetesvaccinet som preventiv behandling, endera som del i kombinationsbehandling, såsom den pågående studien DiAPREV-IT 2, där Diamyd ges tillsammans med D-vitamin, eller med intralymfatisk administration där vi ser mycket lovande preliminära resultat i nydiagnostiserade patienter.

Studien som nu presenterat sin finala resultat, DiAPREV-IT 1, är en placebokontrollerad studie initierad av Lunds universitet där Diamyd för första gången testas i barn med hög risk att insjukna i typ 1-diabetes, det vill säga de har konstaterats ha en pågående autoimmun process, men har ännu inte fått några kliniska symtom på diabetes.

Diamyd Medial handlas på Nasdaq First North.

 Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

SKL får ny cancersamordnare

Beatrice Melin får ny roll.

EU-patentet klart för Cline

Läkemedelsbolag ratar Trump

Flera tunga ledare har lämnat Donald Trumps industriråd i protest mot presidentens svaga agerande i samband med kravallerna i amerikanska Charlottesville. Tydligast har avhoppet av läkemedelsjätten Mercks vd Kenneth Fraizer märkts.

Hon tar över på Danderyd

Minskad tillväxt men mer pengar till forskning

Ny vd hos Lloyds apotek

Maxbelopp till inkubator

Arkiv

Tung ministerportfölj för Strandhäll

Region skåne exporterar vård

Tête à tête med Anders Lönnberg

Life Science Sweden bjöd Almedalen på ett förtroligt samtal med Anders Lönnberg, som rätade ut några frågetecken kring sitt arbete.

Egenvård och patientinflytande

Succédebut för Life Science Sweden i Almedalen

Life Science Sweden bjöd in till sin första seminariedag någonsin som granne till den grönskande Almedalsparken och med fullsatta samtal och livliga diskussioner.

Konsensus i Almedalen

AstraZeneca öppnar substansbibliotek

Chemical Biology Consortium Sweden (CBCS), en del av SciLifeLab, startar ett nytt forskningssamarbete med AstraZeneca.

Klinisk diabetesforskning prisas

Läkemedelsbolag drabbat av cyberattacken

Flera globala företag har den senaste veckan drabbats av den virusattack som startade den 27 juni. Även storbolag inom life science-sektorn har smittats.

Ny fas för Frisq

Långsiktig effekt av psoriasisbehandling

Först i världen med barnmorska på videolänk

Ingen effekt av akupunktur

Immunovia etablerar huvudkontor i USA

Allergitest får global distribution

Senzagen har tecknat ett globalt distributionsavtal med Charles River laboratories.

Stort anslag för kontroll av biologiska läkemedel

Novartis får ok för nytt läkemedel mot bröstcancer

Han blir rektor vid Karlstads universitet

Replik: Kommittéerna ger ojämlik vård

Digitalisering och kliniska prövningar

Krönika: Förändringar krävs för digitaliseringen

Uppsala inför ny behandling mot cancer

Svenska bolagen som deltog på världens största mässa

Nu får de testa cancerläkemedel på barn

Sociala medier hittar försökspersoner

Positiva resultat för insulinpump

Ska förbereda bolagen på riskkapital

Ny vd i Active biotech

Lidds tankar kassan

Sänd till en kollega

0.198