23948sdkhjf

Kandidatbrist? Nej! Ni har för långa ledtider.

Alla pratar om kandidatbrist idag, men vi på Poolia Life Science är inte beredda att hålla med. Vi hittar nämligen alltid kandidater till våra uppdrag, riktigt bra kandidater dessutom och oftast flera stycken. Faktum är att det inte är själva kandidaterna som är problemet för oss, utan det är oftast våra uppdragsgivare som inte är tillräckligt snabba i sina rekryteringsprocesser. Långa ledtider gör att de bästa kandidaterna väljer att gå till andra arbetsgivare, vilket betyder att många företag förlorar duktiga talanger. Vi vet, för vi ser det hända varje dag.

När vi på Poolia Life Science får in ett uppdrag om att hitta en kandidat till en av våra kunder så tar det oftast inte mer än en vecka innan vi har presenterat två till tre stycken riktigt bra kandidater. Vi har säkerställt kravprofilen, gjort urval, undersökt våra nätverk, suttit i intervjuer och till slut fått fatt i några kvalificerade kandidater. Kunden får kandidaterna presenterade för sig och sen tar det ibland stopp. Rekryterande chefer är upptagna människor och har, märkligt nog, oftast inte förrän i detta skede hunnit se över behoven i organisationen, tittat på budgeten och involverat (nästan alla på företaget) i rekryteringsprocessen. Faktorer som gör att de går miste om duktiga talanger.

 

Läs mer i blogginlägget “Du förlorar bra kandidater i långa rekryteringsprocesser”.

 

Snabb process = de bästa kandidaterna

 

Utmaningen med långa ledtider blir att försöka övertala kandidaten att vänta kvar, vilket är svårt eftersom de har x antal andra företag som samtidigt drar i dem. Långa ledtider gör alltså att företag förlorar de bästa kandidaterna. Men hur undviker man detta? Här är våra bästa tips:

 

  • Agera när ni har en bra kandidat framför er
  • Begär inte in CV idag om ni inte kan ta hand om dem imorgon
  • Involvera bara de i organisationen som är relevanta för rekryteringsprocessen
  • Våga investera i kompetens (nyexaminerade, personer med rätt erfarenhet från hemlandet samt seniora kandidater)
  • Kommunicera vad kandidaterna vill höra – inte vad ni vill säga. Vad är det som gör er till en attraktiv arbetsplats som skulle kunna intressera kandidaten?

 

Kandidatens marknad

 

Vi skulle inte kalla det för kandidatbrist utan istället för kandidatens marknad. Företag idag kan inte stödja sig mot sina varumärken och vraka mellan duktiga kandidater - idag är det kandidaterna som kan vara kräsna och välja vilket företag som de vill arbeta på. Därför är det extra viktigt att man lägger mer krut på sitt arbetsgivarvarumärke för att attrahera rätt kandidater från början.

Vi på Poolia Life Science arrangerar ett seminarium under Almedalsveckan med temat Stenhård talangjakt pressar industrin. Varmt välkommen, här kan du läsa mer seminariet

Källa: Poolia Life Science

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079