Förändringar krävs för digitaliseringen

Sjukvården har hamnat på efterkälken i den digitala omställningen, skriver Cecilia Lunell, kommunikationskonsult på Narva.

Den offentliga sektorn, vård och omsorg i synnerhet, har hamnat på efterkälken när det gäller den digitala utvecklingen. Vissa delar av vården är otroligt högteknologiska, medan andra delar känns som att de är kvar i en svunnen tid. Med jämna mellanrum kan vi läsa om innovationer inom vården som tycks som hämtade från en science fiction-film för att nästa dag inte kunna göra en ombokning av en läkartid via nätet.

Att kunna boka om en tid via nätet är vi vana vid i dag. Vi gör det när vi ska till frisören, spela tennis eller gå ut på restaurang. Att få den typen av tjänster på plats inom alla delar av vården är en del av arbetet, och här har vi också kommit en på bit på väg. Men det verkligt spännande och viktiga arbetet sker efter det, när digitala verktyg på riktigt kan integreras i vården och underlättar arbetet med att till exempel ställa rätt diagnos eller behandla en patient.

Att ställa om till en mer digital verksamhet sker inte över en natt. Resurser kommer att krävas och det kommer att ta tid. Det kommer inte vara helt smärtfritt men i slutändan kommer det att vara värt det. För att kunna maximera nyttan av digitaliseringens möjligheter behövs ett flertal förändringar. Det krävs en lagstiftning som gör det möjligt att använda informationen på rätt sätt. Sjukvårdens nuvarande system behöver förändras. Vårdgivare och huvudmän måste se digitaliseringen som ett långsiktigt och strategiskt förändringsarbete som utvecklar verksamheten till det bättre. I stället för att se digitalisering som en kostnad ska vi se den som en möjlighet. Det är helt avgörande för att lyckas med införandet och för att skapa värde för personal, patienter och anhöriga.  

Digitaliseringen har en otrolig potential inom flera områden. Till exempel skulle big data och artificiell intelligens kunna användas för att ställa diagnoser som läkarna inte hittar. Digitaliseringen skulle också kunna fungera som en möjliggörare för en mer jämlik vård. Att vården blir mer digital innebär inte att alla delar av vården kommer att automatiseras. Varje människa är fortfarande unik. Digitaliseringen skulle snarare göra det möjligt att på riktigt möta varje patient utifrån hens unika förutsättningar och behov. Samtidigt som arbetsmiljön för vård- och omsorgspersonal skulle kunna förbättras.

Sverige har bra förutsättningar för att digitalisera vården. Regeringen har satt upp en ambitiös vision för e-hälsoarbetet, vi har i många avseenden en väl utbyggd digital infrastruktur och vi medborgare är överlag vana vid att ta till oss ny teknik. Många av de tekniska lösningarna finns redan men en storskalig implementering ställer till problem.

Sjukvård är svårt. Sjukvård är en komplex verksamhet. Sjukvård kräver kunnig och engagerad personal. I många avseenden levererar svensk sjukvård utmärkt. Men vårdens infrastruktur behöver ta ett kliv framåt, in i vår allt mer digitaliserade värld, det skulle gynna såväl vårdgivare som personal och patienter.Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positivt EMA-svar för Neurovive

Från vin- och spritjätte till barncancerfonden

Tarmsjukdom i barndomen kopplat till ökad cancerrisk

Barn som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom har ökad risk för cancer, både i barndomen och senare i livet.

Första nya behandling mot svårbehandlad leukemi på 25 år

Klinisk prövning närmare för stamcellsbolag

Epigenetik som orsak eller verkan

Budgeten i korthet

Den nådiga luntan omfattar drygt 3900 sidor – Här har Life Science Sweden sammanfattat några av förslagen inom utgiftsområdet Hälsa och sjukvård.

Arkiv

Boule utser ny CFO

Svenskt genombrott i malariaforskningen

Forskare från Sverige, Tjeckien och Burkina Faso har upptäckt varför människor ur folkgruppen fulani är mer motståndskraftiga mot malaria.

Nobelpristagarens tips till entreprenörerna

Det går att starta företag på idéer inom medtech och medicinska behandlingar, men det kostar på. Här delar nobelpristagaren Arvid Carlsson med sig av sina bästa tips för att ta sin forskning till nästa nivå.

De får Forska Sveriges pris

En världskänd forskare och en svensk politiker som båda utmärkt sig för sitt engagemang i att lyfta medicinsk forskning, innovation och patientnytta. Nu får de hedervärda utmärkelser.

Får utmärkelse för allergitester

Malin Lindstedt tilldelas stiftelsen Forska utan djurförsöks utmärkelse Nytänkaren för sina banbrytande allergitester.

Göteborgsforskare: "Vi vet vad du äter"

Med nya biomarkörer kan forskarna se vad du har ätit, något som nu gett resultat i en stor diabetesstudie.

Han får SRF-stipendium

CMC Contrast förvärvar – blir Ascelia

Kancera tecknar formuleringsavtal

Stig Wall till globalt institut

Anna Maria Schröder generalsekreterare

Förbundsstyrelsen för Svenska celiakiförbundet har utsett Anna Maria Schröder till ny generalsekreterare.

Ett hus för experter

Medicon Village Science Park expanderar och öppnar upp för 600 life science-specialister.

Behandling halverar återfallsrisken

Dom hade bästa pitchen

Ny topp till SwedenBio

Nätet lockar

Längre hållbarhet på hjärtan

Nyförvärv till Göteborg

Snabbt införande av botande hepatit-läkemedel

Mobiltelefonplast styr bakterier

Börsras för Probi

Follicum rekryterar

Historiskt godkännande av genterapi

Medivir outsourcar substansbibliotek

Labtechbolag siktar mot börsen

Storbolag i samarbete mot Parkinson

Tar in nya pengar

Silver och elektricitet mot bakterier

Vd lämnar med omedelbar verkan

Sänd till en kollega

0.154