23948sdkhjf

Forskare ska studera digital teknik för snabbare läkemedelsutveckling

Forskare vid Karlstads universitet ska i ett nytt projekt studera hur modern digitaliseringsteknik kan bidra till snabbare utveckling av framtidens läkemedel utan att säkerheten blir lidande.

Forskargruppen i Karlstad ska undersöka hur man med digital teknik kan bidra vid kvalitetssäkring och utveckling av oligonukleotider, som ibland beskrivs som nästa generationens läkemedel. De består av korta DNA- eller RNA-molekyler och kan riktas specifikt mot de gener som ger upphov till sjukdomen eller påverkar sjukdomsförloppet, som Life Science tidigare berättat.

 Syntetiserade oligonukleotider har kommit lite i skymundan av regeringens satsningar på biologiska läkemedel. Dock är det att syntetisera, rena upp och kvalitetsgranska denna typ av läkemedel som är den nya riktigt stora utmaningen för läkemedelsindustrin, säger Torgny Fornstedt, professor i analytisk kemi på Karlstads universitet och projektledare för forskningen, i ett pressmeddelande.

Det rekordsnabba framtagandet av fungerande vaccin mot covid-19 har lett till krav på att även andra läkemedel ska kunna utvecklas fortare och effektivare.

 Med den nya tekniken, som vår forskning ska bidra till, kommer det finnas möjlighet att utveckla läkemedel snabbare och mer kostnadseffektivt utan att tumma på kvaliteten, säger Torgny Fornstedt.

Projektet har blivit möjligt genom ett anslag på 10 miljoner kronor från KK-stiftelsen tillsammans med medfinansiering från Karlstads universitet.

Samverkanspartners i forskningsprojektet är Agilent Technologies Sweden, Bio-Works Technologies, Cytiva, Scandinavian Gene Synthesis och Astra Zeneca.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094