23948sdkhjf

Läkemedelsbolag drabbat av cyberattacken

Flera globala företag har den senaste veckan drabbats av den virusattack som startade den 27 juni. Även storbolag inom life science-sektorn har smittats.

Den allvarliga virusattack som tog fart i maj och tycktes stanna av någon månad senare har fått en uppföljare, som bygger på samma teknik, men använder en mer sofistikerad spridning. Flera stora bolag har drabbats de senaste dagarna, bland annat fraktbolaget Maersk, som utan tillgång till sina datasystem skapar stor oreda i världens hamnar just nu.

Inom life science är MSD, som i USA och Kanada heter Merck & Co, hårt drabbat. Hela koncernen påverkas av det nya viruset.

– Vi kan bekräfta att våra nätverk är påverkade av den globala IT-attacken. Vi tror att vi har ringat in och begränsat problemet. Vårt huvudfokus nu är att fortsätta arbetet med att säkerställa tillgång till våra läkemedel och vacciner för patienter i vården och i våra många kliniska studier, säger Ulf Janzon, kommunikationdirektör, MSD.

– Vi är drabbade, och det berör våra centrala IT-system som styr vår verksamhet. Vi har bland annat inte tillgång till vår mejl just nu, men vi har också stängt ner hela vårt IT-system för att se till att viruset inte sprids.

Som bolag har MSD flera kritiska områden som kan drabbas av ett sammanbrott i IT-systemen. Man har patienter i kliniska studier, man måste kunna upprätthålla leveranser av läkemedel till apotek och sjukhus och det finns omfattande regulatoriska processer som krävs för att få sälja läkemdel.

– Vi har färdiga planer för hur man hanterar den här typen av situationer och kan hålla affärskritiska verksamheter i gång. Och här arbetar MSD hårt över hela världen just nu, där lägger vi all vår kraft, säger Ulf Janzon.

-Vi ser ljuset i tunneln och är glada att vi just nu kan sköta våra leveranser som vi ska.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt i topp i rankning över mest efterlängtade läkemedlen 2023
Hon blir ny hälso- och sjukvårdschef på SKR
Neogap får tummen upp för att starta klinisk studie
Carolin Wiken är ny vd för Geelmuyden Kiese i Sverige
Eugen Steiner föreslås bli styrelseordförande i Bioarctic
KI-studie: CAR-T visade effekt mot äggstockscancer hos möss
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.204