23948sdkhjf

Får särläkemedelsstatus

Bioteknikbolaget Edvince har beviljats särläkemedelsstatus för EDV2209 från amerikanska läkemedelsmyndigheten.

I början av augusti fick Edvince ett positivt svar från amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som beviljat läkemedelskandidaten EDV2209 särläkemedelsstatus, Orphan-Drug Designation, för behandling av subaraknoidalblödning. Det är en ny behandling för att minimera hjärnskador efter syrebrist i hjärnan

Särläkmedelsstatus kan i USA erhållas för en behandling riktad mot en sjukdom med färre än 200 000 patienter årligen och innebär stora fördelar för vidare utveckling och marknadsföring av läkemedelsprodukten. Exempelvis kan skattelättnader för utvecklingskostnader och finansiellt stöd för klinisk forskning erhållas. Med särläkemedelsstatus följer också en marknadsexklusivitet under 7 år, efter marknadsgodkännande.

– Vi är mycket glada att motta detta positiva svar från FDA. Det är en viktig milstolpe i utvecklingen av EDV2209, och kommer att påskynda möjligheterna att nå ut till patienterna och göra skillnad, säger Carl-Magnus Högerkorp, vd Edvince, i ett pressmeddelande.

Subaraknoidalblödning är en form av hjärnblödning som drabbar cirka 100 000 individer varje år i Europa och USA. EDV2209 är ett läkemedel under utveckling för behandling av sekundär ischemi, syrebrist, i hjärnan, vilken är den främsta orsaken till hjärnskada efter subaraknoidalblödning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078