23948sdkhjf

HPV-vaccin även till pojkar

Folkhälsomyndigheten har föreslagit att vaccination mot HPV bör omfatta även pojkar och ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Förslaget får medhåll får flera håll.

Vaccination mot humant papillomvirus (HPV) infördes 2010 i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Eftersom syftet var att skydda mot livmoderhalscancer begränsades programmet till flickor. Sedan dess har kunskapen om HPV-relaterade cancerformer och deras epidemiologi utvecklats betydligt. HPV-infektioner kopplas till en rad cancerformer och man uppskattar att över 300 män och över 700 kvinnor drabbas av HPV-relaterad cancer i Sverige varje år.

Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccination mot HPV för pojkar uppfyller smittskyddslagens kriterier och bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Ett beslutsunderlag skickades i somras på remiss till olika berörda aktörer men synpunkter kan även lämnas av allmänheten fram till den 10 september 2017.

Under policyforumet Livsplats Sverige som ägt rum i Varberg i dagarna diskuterades frågan under ett temaseminarium. Christer Borgfeldt, docent i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet, presenterade bland annat det hälsoekonomiska perspektivet inklusive perspektiv på kostnader för screening. Medverkade i seminariet gjorde även landstingspolitiker från bland annat region Skåne, Stockholms läns landsting och region Halland. Företrädare från både läkarprofessionen och från landstingspolitiken var överens om att vaccination mot HPV bör om fatta även pojkar.

Efter avslutad remissrunda kommer Folkhälsomyndigheten att överlämna underlaget till regeringen för beslut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079