23948sdkhjf

Nytt sätt att se på kranskärlssjukdomar

För första gången har man lyckats minska risken för återinsjuknande i hjärtinfarkt genom att angripa den kvarstående inflammationen i blodkärlen.

Inflammationsdämpande behandling med antikroppen kanakinumab minskar risken för hjärtkärlhändelser, det visar resultat från fas III-studien Cantos. Patienterna i studien hade alla tidigare haft en hjärtinfarkt. Behandlingen gavs som injektioner var tredje månad, där patienterna fick antingen placebo eller kanakinumab i kombination med standardbehandling, inklusive kolesterolsänkande statiner i 91 procent av deltagarna. Risken för en allvarlig hjärt-kärlhändelse minskade med 15 procent hos patienter med inflammatorisk arteroskleros jämfört med placebo

Kanakinumab är en selektiv, monoklonal, human antikropp som hämmar en signalmolekyl som driver utvecklingen av inflammatorisk arteroskleros i blodkärlen.

Resultaten är extra spännande eftersom det är första gången man i en studie lyckats minska risken för återinsjuknande i hjärtinfarkt genom att angripa den kvarstående inflammationen i blodkärlen.

– Resultaten från studien är viktiga för den kardiovaskulära forskningen. Den innebär att kranskärlssjukdom kan komma att behandlas inte bara genom att sänka kolesterol utan också genom att bromsa inflammation. Studien ger ett starkt stöd åt teorin att åderförfettningsprocessen är en kronisk inflammation som startar när kolesterol samlas i blodkärlen, säger Göran K. Hansson, professor i kardiovaskulär forskning vid Karolinska Institutet och verksam vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna i en kommentar.

Cantos-studien omfattar över 10 000 patienter och har pågått under mer än sex års tid och är en av Novartis största genom tiderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109