23948sdkhjf

Tumörer i tre dimensioner

Avbildningsteknik som hittills bara används inom grundforskning har förfinats så mycket att den nu kan användas för cancerdiagnostik.

En ny mikroskopimetod för att undersöka tumörvävnad i tre dimensioner kan mera träffsäkert diagnostisera cancer än dagens tvådimensionella metoder. Det visar ny forskning vid Karolinska Institutet i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset. Studien publiceras i Nature Biomedical Engineering.

Ett mycket stort antal tumörvävnader undersöks av patologer världen över varje dag, och patologernas utlåtande ligger sedan till grund för den behandling patienten får. Dagens patologiska undersökningsmetoder som används för att bedöma i vilket stadium tumören befinner sig nyttjar tvådimensionell ljusmikroskopi. Att studera tredimensionella objekt med metoder som endast kan se två dimensioner är dock inte optimalt och skapar ett informationsgap.

– Visserligen kan tumörerna delas upp i snitt som var för sig kan studeras, men tredimensionella strukturer såsom blod- och lymfsystemet är mycket svåra att studera på detta vis, säger Per Uhlén, professor vid Institutionen för Medicinsk Biokemi och Biofysik vid Karolinska Institutet som lett den nya studien.

Forskarna har tillämpat en ny avbildningsteknik, som används inom grundforskning, för att studera tumörvävnad från människa. Tekniken går ut på att göra vävnaden genomskinlig och därefter avbilda den i tre dimensioner med ett så kallat light-sheet-mikroskop. Genom att använda specifika antikroppar kan vissa proteiner märkas in och analyseras mer i detalj.

– Light-sheet-mikroskopi har använts inom forskningen länge, men det är först på senare år som tekniken har förfinats så pass mycket att den skulle kunna användas praktiskt på sjukhus. Det var en spännande upplevelse att för första gången kunna titta in i en cancer från en patient, säger Per Uhlén.

I samarbete med kliniker på Karolinska Universitetssjukhuset har forskarna studerat sparade prover från patienter med urinblåsecancer. I datorn har de sedan kunnat återskapa bland annat det tredimensionella blodsystemet, som försörjer tumören, och visat att dess struktur säger mycket om hur aggressiv tumören är. Den nya tekniken kunde med högre träffsäkerhet diagnostisera muskelinvasiva tumörer som kan missas när man använder tvådimensionella metoder.

 

Light-sheet-mikroskopet som använts i studien är ett av några få i Sverige och finns på core-faciliteten CLICK, Center for Live Imaging of Cells at Karolinska Institutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.515