Efterlysning: Organdonatorer

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

När Socialstyrelsen presenterar sin statistik över organdonationer under året, står en sak klar. De tillgängliga organen räcker inte.

Hittills under året har 139 personers död kunnat hjälpa svårt sjuka genom en organdonation. Samtidigt har 27 personer avlidit i väntan på en transplantation. Med den takt som man sett under 2017 verkar året kunna matcha förra årets rekord på 185 avlidna organdonatorer.

– Organen räcker fortfarande inte till alla dem som är så svårt sjuka att de behöver en transplantation. I dagsläget finns ett behov av 800 organ, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsen.

Från 2010 och fram till i dag har antalet donatorer ökat från 118 personer per år. Vården har blivit bättre på att hitta möjliga donatorer, även om organen fortfarande inte räcker till. I en undersökning svarade sjuttio procent av svenskarna att de ställer sig positiva till att donera, men det krävs mer för att verkligen bli donator. Man behöver registrera sig i Socialstyrelsens donationsregister, tala med närstående eller fylla i ett donationskort.

– Alla kan göra sin vilja känd, oavsett ålder eller hälsotillstånd. Hälso- och sjukvården gör alltid en individuell bedömning av vem som är medicinskt lämplig. De som donerade organ efter sin död förra året var mellan 13 och 88 år, säger Kenneth Johansson, ordförande i Donationsrådet.

I donationsregistret står mer än en miljon svenskar som vill donera, men samtidigt krävs det mycket speciella omständigheter för att man till slut ska kunna komma i fråga som donator. Men behöver befinna sig på en intensivvårdsavdelning, uppkopplad till respirator när man avlider.

Den ökning som har skett av donationer det senaste decenniet beror till stor del på ett medvetet arbete i frågan. På Socialstyrelsen identifierar man tre huvudområden som kan öka de möjliga donationerna. Det handlar om att implementera en beredskap i vårdorganisationerna, att satsa på utbildning för personalen och att ge rätt stöd till anhöriga.

Den här veckan arrangerar Socialstyrelsen Donationsveckan för att öka antalet personer som ger sitt medgivande till donation. Förra året registrerade sig 4 000 personer under veckan, jämfört med 600 en vanlig vecka.

Här hittar du Donationsregistret.

Mer om: Socialstyrelsen


Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

1

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Coala Life förstärker kassan

Ny investeringsrunda gav 16 nya miljoner.

Arkiv

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Lysande molekyler mot cancer

Forskare har utvecklat en självlysande variant av en molekyl som hämmar cancerstamceller.

Symcel stärker upp för tillväxt

Därför väljer vissa alkohol

1

"Jag önskar att forskningsministern vore mer insatt"

Mer pengar och mer grundforskning. Så sammanfattar professor Bengt Winblad vad som måste till för att vi ska lyckas lägga hela alzheimerpusslet. Andra länder springer om Sverige och politikerna förstår inte varför.

Grundare återvänder till Bioarctic

Capio om försäljningsryktena

– Vi måste utvärdera olika beslut för att föra Capio in i framtiden och detta är ett alternativ, säger Capios informationsdirektör Henrik Brehmer till Life Science Sweden.

Så här lyckas du med SME-instrumentet

Blir ny vd för Sisp

Novo Nordisks insulin gav bättre kontroll

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Svenskt bolag utvecklar cannabistuggummi

Krönika: Allas vinst - allas ansvar

Med det permanenta life science-kontoret på plats är det dags för hela branschen att bidra, skriver Anders Blanck.

Life science-veteran ny vd för UU holding

Mekanism som styr risk för MS identifierad

Nu är det drag i life science-Sverige!

Alla kan inte få lika vård överallt - vi måste bli rörligare

200 miljoner till tvärvetenskap

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Håravfallsstudie fullrekryterad

Nya pengar in i Karo

Jobb & Karriär
Ny vd för Karolinska institutet holding

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.153