23948sdkhjf

Efterlysning: Organdonatorer

När Socialstyrelsen presenterar sin statistik över organdonationer under året, står en sak klar. De tillgängliga organen räcker inte.

Hittills under året har 139 personers död kunnat hjälpa svårt sjuka genom en organdonation. Samtidigt har 27 personer avlidit i väntan på en transplantation. Med den takt som man sett under 2017 verkar året kunna matcha förra årets rekord på 185 avlidna organdonatorer.

– Organen räcker fortfarande inte till alla dem som är så svårt sjuka att de behöver en transplantation. I dagsläget finns ett behov av 800 organ, säger Josefina Meyer, utredare på Socialstyrelsen.

Från 2010 och fram till i dag har antalet donatorer ökat från 118 personer per år. Vården har blivit bättre på att hitta möjliga donatorer, även om organen fortfarande inte räcker till. I en undersökning svarade sjuttio procent av svenskarna att de ställer sig positiva till att donera, men det krävs mer för att verkligen bli donator. Man behöver registrera sig i Socialstyrelsens donationsregister, tala med närstående eller fylla i ett donationskort.

– Alla kan göra sin vilja känd, oavsett ålder eller hälsotillstånd. Hälso- och sjukvården gör alltid en individuell bedömning av vem som är medicinskt lämplig. De som donerade organ efter sin död förra året var mellan 13 och 88 år, säger Kenneth Johansson, ordförande i Donationsrådet.

I donationsregistret står mer än en miljon svenskar som vill donera, men samtidigt krävs det mycket speciella omständigheter för att man till slut ska kunna komma i fråga som donator. Men behöver befinna sig på en intensivvårdsavdelning, uppkopplad till respirator när man avlider.

Den ökning som har skett av donationer det senaste decenniet beror till stor del på ett medvetet arbete i frågan. På Socialstyrelsen identifierar man tre huvudområden som kan öka de möjliga donationerna. Det handlar om att implementera en beredskap i vårdorganisationerna, att satsa på utbildning för personalen och att ge rätt stöd till anhöriga.

Den här veckan arrangerar Socialstyrelsen Donationsveckan för att öka antalet personer som ger sitt medgivande till donation. Förra året registrerade sig 4 000 personer under veckan, jämfört med 600 en vanlig vecka.

Här hittar du Donationsregistret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079