Senzagen har skapat stor uppmärksamhet med sina allergitester, som hittills främst riktat in sig mot kemikalieområdet, inte minst för att ersätta tester på djur inom ramen för EU:s Reach-förordning.
Nu har man också uppnått positiva resultat från sin testmetod Gardprotein, som utvecklats för att identifiera allergiframkallande proteiner i mat. Resultaten visar att testet kan skilja på två mycket lika proteiner, nämligen tropomyosin i räkor, som är allergiframkallande, och tropomyosin i griskött, som inte är alls har samma egenskap.
– Detta visar på hittills ouppnåeliga testegenskaper och öppnar en ny potentiell marknad för oss, eftersom det kan göra vårt test till ett värdefullt framtida verktyg i utvärderingen av livsmedels allergiframkallande egenskaper, säger Senzagens vd, Anki Malmborg Hager, i ett pressmeddelande.
Senzagen utvecklar det nya testet med stöd av flera industripartners och forskningsinstitut, bland andra Health and environmental sciences institute – Protein allergenicity technical commitee som består av bland annat Dupont och Syngenta. Bolaget förväntar sig att man kan lansera testet under 2021.