23948sdkhjf

Senzagen satsar mot matallergi

I dagarna presenterades resultat från det nya testet Gardprotein, som riktar in sig på allergiframkallande proteiner i livsmedel.

Senzagen har skapat stor uppmärksamhet med sina allergitester, som hittills främst riktat in sig mot kemikalieområdet, inte minst för att ersätta tester på djur inom ramen för EU:s Reach-förordning.

Nu har man också uppnått positiva resultat från sin testmetod Gardprotein, som utvecklats för att identifiera allergiframkallande proteiner i mat. Resultaten visar att testet kan skilja på två mycket lika proteiner, nämligen tropomyosin i räkor, som är allergiframkallande, och tropomyosin i griskött, som inte är alls har samma egenskap.

– Detta visar på hittills ouppnåeliga testegenskaper och öppnar en ny potentiell marknad för oss, eftersom det kan göra vårt test till ett värdefullt framtida verktyg i utvärderingen av livsmedels allergiframkallande egenskaper, säger Senzagens vd, Anki Malmborg Hager, i ett pressmeddelande.

Senzagen utvecklar det nya testet med stöd av flera industripartners och forskningsinstitut, bland andra Health and environmental sciences institute – Protein allergenicity technical commitee som består av bland annat Dupont och Syngenta. Bolaget förväntar sig att man kan lansera testet under 2021.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078