23948sdkhjf

Klimatförändring ger akut globalt hälsoläge

Ny rapport visar att klimatförändringarna redan påverkar den globala hälsan.

Forskare från 26 institutioner samarbetar i den nya årsrapportserien Lancet countdown on health and climate change. Där kommer man att fokusera på fem temaområden och 40 indikatorer för att följa och analysera hälsoutveckningen i världen. Tanken är att rapporterna ska kunna ligga till grund för politiker och tjänstemän agerar på de förändringar vi kan se i klimatförändringarnas spår.

I rapporten konstaterar forskarna att undernäring förväntas bli den största hälsoeffekten av klimatförändringarna. Sedan 2000 har höjda medeltemperaturer gett en försämring i jordbruksproduktiviteten med 5,5 procent i snitt.

De senaste 25 åren har två olika myggarters förmåga att sprida denguefeber ökat med 3 och 5,9 procent. Denna ökning kan kopplas till klimatförändringar. Detta kommer att öka både antal fall och utbredningen av sjukdomen.

Sedan millennieskiftet har antalet väderkatastrofer ökat med 46 procent. Under samma period har antalet personer som exponeras för värmeböljor ökat från 50 miljoner till 175 miljoner årligen. Prognosen är att över en miljard människor kommer att exponeras år 2050.

– Även om den generella bilden som rapporten visar är alarmerande så presenteras där också åtgärder som behövs för att motverka klimatförändringen, åtgärder som dessutom skulle få positiva effekter på folkhälsan i världen. De flesta länder tog tyvärr inte vara på sådana möjligheter när de i samband med Parisavtalet formulerade sina klimatmål. Genom att presentera detta evidensbaserade beslutsunderlag vill vi uppmana beslutsfattare att öka sitt fokus på möjligheterna, kommenterar Maria Nilsson, som är forskare vid Umeå universitet och en av ledarna för en av de fem arbetsgrupperna i forsknings- och policyrapporten.

Initiativet Lancet countdown inleddes i samband med 2015 års Lancet commission on health and climate change, som drog slutsatsen att människoskapade klimatförändringar hotar att underminera de senaste 50 årens framsteg inom global hälsa. Umeå universitet lanserar årets rapport med ett halvdagsseminarium på KVA i Stockholm, den 21 november.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063