23948sdkhjf

Plåster kan ersätta biopsi

Forskare vid Malmö högskola får anslag för ett projekt som ska ta fram plåster för diagnos av hudsjukdomar.

Närmare 15 miljoner kronor får projektet från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen. Forskningen ska ske i samarbete med industrin, som går in med lika mycket som stiftelsen i form av egen kompetens och teknologi.

Förekomsten av hudsjukdomar har ökat kraftigt de senaste åren, idag är hudcancer bland de vanligaste cancerformerna i Sverige. För att ställa diagnos krävs biopsier, det vill säga ett vävnadsprov. Kostnaderna för biopsier är höga, för patienten innebär det dessutom ofta väntetid för att få diagnos.

- Skulle vi kunna halvera antalet biopsier med hjälp av ett alternativt diagnosverktyg hade vi sparat många miljoner kronor om året, säger Johan Engblom, professor vid Malmö högskola. Patienten hade dessutom fått svar direkt och sluppit orolig väntan.

Forskningsprojektet ”Icke-invasiv monitorering av hudsjukdomars progression och läkning baserat på lågmolekylära biomarkörer” är ett så kallat synergiprojekt som finansieras av KK-stiftelsen.

- När personal och teknologi från företag ingår i ett forskningsprojekt, blir en vetenskapligt viktig frågeställning direkt en innovation i företagen, säger Madelene Sandström, vd på KK-stiftelsen.

Företag som In vitro plant-tech, Imagene-it, Chromalytica, Medibiome och Chemotechnique diagnostics kommer att medverka med insatser i form av personal och utrustning, till ett värde som gör att hela projektet omfattar drygt 28 miljoner kronor.

Tillsammans med sina professorskollegor Tautgirdas Ruzgas och Anette Gjörloff-Wingren, inleder Johan Engblom forskningsprojektet, med målsättningen att om fyra år ha en färdig prototyp redo för kliniska tester. Projektet ska bland annat ta reda på vilka biomarkörer som är relevanta och hur relationen mellan dessa förändras vid inflammation och hudcancer, samt ta fram ämnen och beredningar som är tillräckligt känsliga för att fånga upp biomarkörerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109