23948sdkhjf

Risken för återfall i bröstcancer oväntat långvarig

Det finns en betydande riska att få ett återfall i bröstcancer, så länge som 15 år efter avslutad behandling. Kanske bör hormonbehandling förlängas.

En stor analys, som en internationell grupp forskare genomfört, visar att kvinnor med östrogenreceptorpositiv bröstcancer har stor risk att få återfall så sent som 20 år efter att de fått sin första diagnos.

– Återfallsrisken för dessa kvinnor visade sig vara betydligt mer ihållande än vad vi hade förväntat oss, även hos kvinnor med relativt god prognos från början. För ett stort antal kvinnor återkom cancern och spred sig till andra ställen i kroppen upp till 15 år efter avslutad behandling, säger Jonas Bergh, professor vid institutionen för onkologi-patologi på Karolinska institutet, överläkare vid Radiumhemmet och vice ordförande för EBCTCG varifrån studien utgår.

Hur stor risken för återfall var, hade ett samband med den ursprungliga tumörens storlek och till hur många lymfkörtlar den spridit sig. I värsta fall låg risken för återfall över en 15-årsperiod på 40 procent. För kvinnor med små tumörer och friska lymfkörtlar var motsvarande risk bara tio procent.

Den vanliga behandlingen vid östrogenreceptorpositiv bröstcancer innahåller fem års hormonbehandling, något som tidigare studier konstaterat sänker risken för återfall. Patienter med extra hög återfallsrisk kan få tio års behandling. Nu ställer sig forskarna frågan om man inte bör förlänga behandlingarna och på så vis minska risken för återfall. Nya studier ger stöd åt förslaget.

Vissa behandlingar kan dock ge biverkningar, vilket gör att läkare och patient bör ta beslutet tillsammans.

– Våra resultat visar att hormonkänslig bröstcancer bör resultera i en diskussion där den behandlande läkaren och patienten tillsammans väger nyttan mot riskerna av att fortsätta den hormonella behandlingen, säger Jonas Bergh.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112