23948sdkhjf

Så tar Skåne forskningen närmare patienterna

Region Skåne gör gemensam sak med Lunds universitet och skapar fem nya centrum, för att binda samman forskningskedjan med hela vårdkedjan.

Det är områdena neurologiska sjukdomar och urologisk cancer, som ska få den nya organisationen. Med centrum där olika kompetenser tillsammans kan fokusera på en patientgrupp skapar man ett kraftfullt verktyg från grundforskning, klinisk forskning, hälsovetenskaplig forskning och många olika delar av sjukvården, från primärvård till högspecialiserad vård.

– Vi tror att dessa nya centrum kommer att underlätta för implementering av nya forskningsresultat i vården och komma inte minst patienterna till nytta, säger Region Skånes forskningschef Hannie Lundgren, i ett pressmeddelande.

Flera centrum kommer också att samarbeta med patientföreningar och näringsliv.

– Genom att skapa en arena där akademi, sjukvård, näringsliv och patienter möts tror vi att nya idéer lättare kan prövas och att innovationskraften stärks, säger Gunilla Westergren-Thorsson, dekan vid Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

De fem nya centrumen är Huntingtoncentrum, med fokus på sjukdomen Huntington, Neurolund med fokus på neurodegenerativa sjukdomar, Neuronano medicin, som fokuserar på implementerbar neuroteknologi, Strokesyd, som fokuserar på stroke och Urocan-LU som fokuserar på urologisk cancer. Skånes första centrumbildning inrättades 2015.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078