23948sdkhjf

Ny rapport: Sverige dåliga på patientcentrerad vård

När Vårdanalys publicerar sin nya rapport står en sak klar. Sverige får låga betyg i patientcentrerad vård och delaktighet.

I dag publicerar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys sin rapport Vården ur patienternas perspektiv – 65 år och äldre. Där har man analyserat befolkningens upplevelse av svensk vård och jämfört den med andra länder.

Åttio procent av patienter över 65 år nöjda med den vård de fått det senaste året. Sverige ligger också i topp när det gäller minst andel patienter som avstått vård på grund av kostnaderna. Det gäller så få som tre procent.

Men Vårdanalys hittar också stora brister i vården. Sverige är sämst av alla länder i rapporten på att ge patienter över 65 år en fast läkarkontakt. Andelen har dessutom sjunkit från 67 procent till 60 procent på bara tre år. Vi har också den lägsta andelen patienter som känner att deras läkare känner till deras medicinska historia.

Dessutom ger patienterna Sverige låga betyg vad gäller tillgänglighet. Sverige är också sämst i klassen på att ge sina patienter hjälp med att koordinera vården mellan olika vårdgivare och mottagningar.

– När gruppen äldre med kroniska sjukdomar blir större blir det än viktigare att vården anpassas efter deras behov. För dem som har kontakter med flera delar av vården behöver vården ta ett helhetsansvar för samordning och koordinering, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör för Vårdanalys, i ett pressmeddelande.

Andra svaga resultat är att äldre kroniker har svårt att få bli delaktiga i den egna vården. bara 40 procent av dessa patienter har fått en behandlingsplan och bara tre av tio har fått ett samtal med vårdpersonalen om målsättningar och prioriteringar för den egna vården.

–Den här undersökningen visar att det finns andra länder som lyckas bättre med att ge patienter förutsättningar att ta en aktiv roll i den egna vården, till exempel genom att diskutera mål och prioriteringar för vård och behandling, säger Fredrik Lennartsson.

Vårdanalys rapport utgår från resultatet av den så kallade IHP-undersökningen, The commonwealth fund’s international health policy survey of older adults in eleven countries. 7 000 personer har deltagit i den svenska delen av undersökningen. Övriga länder som är med är Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Schweiz, Storbritannien och USA.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078