23948sdkhjf

Biomarkörer viktiga vid prostatacancer

Tumörutsöndrande biomarkörer kan komma att användas för att se vilka patienter som skulle gynnas av målsökande behandlingar.

Spår i blodet av tumörutsöndrade biomarkörer skulle kunna användas för att identifiera vilka patienter med svår kastrationsresistent prostatacancer som skulle gynnas av nya målsökande behandlingar. Forskningen vid Umeå universitet syftar till att utveckla en metod för individanpassad och skräddarsydd cancerbehandling beroende på vilken behandlingsform som skulle vara mest effektiv.

Sjukvården har genom åren generellt gett samma behandling till stora patientgrupper eftersom den haft en god effekt på majoriteten. Idag finns målsökande behandlingar som dels kan vara väldigt effektiva för en liten subgrupp av patienter men samtidigt bidrar med en starkt ökad ekonomisk belastning för sjukvårdssystemet. Ett sätt för cancervården att effektivisera användandet av målsökande behandlingar är att identifiera vilka patienter som kommer att gynnas av behandlingen innan den sätts in och på så sätt dirigera behandlingen på individnivå.

En forskargrupp vid Umeå universitet har undersökt hur blodbaserade metoder kan användas för att genom biomarkörer följa och förutse hur patienter kommer att svara på olika prostatacancerbehandlingar. Forskarna har identifierat tre olika biomarkörer, så kallade genprodukter, vars existens skulle kunna användas för särskilja vilka patienter som med stor sannolikhet kommer att svara positivt på målsökande behandling och vilka patienter där behandlingen förmodligen kommer att ha minimal effekt.

– Att kunna utskilja behandlingsresponsen innan man startar en ny behandling är ett viktigt steg framåt som gör det möjligt att individanpassa och skräddarsy målsökande behandling av patienter, säger Jonas Nilsson, forskare vid institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet och sisteförfattare av artikeln på ämnet som nyligen publicerats i The Prostate.

I den aktuella studien undersökte forskarna om tumörutsöndrade biomarkörer återfanns i trombocyter hos totalt 50 patienter med prostatacancer och om dessa biomarkörer kunde användas för att förutse behandlingsrespons. Förhoppningen är att forskningsresultaten ska göra det möjligt att fördela behandling av kastrationsresistent prostatacancer, baserat på blodbaserade biomarkörer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109