23948sdkhjf

Ny myndighet hamnar i Uppsala

Etikprövningsmyndigheten kommer att ha sitt säte i Uppsala meddelar regeringen.

Etikprövning av forskning på människor ska bli effektivare - det vill regeringen som i slutet av november föreslog en helt ny myndighet för detta.

All forskning som innebär fysiska ingrepp på människor måste ha godkänts vid en etikprövning. I dag finns sex självständiga regionala etikprövningsnämnder i landet, men för att öka effektiviteten och få en mer enhetlig tillämpning kom förslaget på en ny central myndighet för etikprövning av forskning på människor.

Förslaget innebär att de regionala etikprövningsnämnderna avvecklas och att etikprövningen istället hanteras centralt av en ny myndighet, Etikprövningsmyndigheten. Nu har regeringen beslutat att den nya myndigheten ska ha sitt säte i Uppsala.

- Människor som ställer upp för forskningen måste känna sig trygga – därför är det viktigt med en enhetlig etikprövning. Genom att placera sätet för den nya myndigheten i Uppsala vill vi underlätta samverkan både inom myndigheten och med andra myndigheter, inte minst Läkemedelsverket, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Av direktivet framgår också att myndigheten ska ha verksamhet på sex orter: Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Uppsala och Umeå. En särskild utredare får i uppdrag att bemanna den nya myndigheten, lämna förslag till instruktion och regleringsbrev, samt se till att myndigheten ska kunna inleda sin verksamhet den 1 januari 2019.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109