23948sdkhjf

Lucka 16 - se vem som döljer sig här

Det lackar mot jul och det vill vi uppmärksamma tillsammans med er. Varje dag fram till jul får vi här veta vad profiler i life science-världen har på sin önskelista.

Bakom lucka 16 finner vi Catharina Barkman, projekt ledare för den ideella föreningen Forum för Health Policy. Här sker arbete med att stärka analysen av hälsopolitik i Sverige, alltid med ett tydligt internationell perspektiv. 

Finns det något som förstör julstämningen?

– Väntetiderna i vården – särskilt de som är onödiga. Varför finns inte digitala remisser överallt och modern realtidsövervakning. Universitetssjukhuset Johns Hopkins i USA är till exempel utspridd på olika geografiska platser. Med inspiration från NASA skapades ett högteknologiskt kontrollcenter med övervakning på alla enheter för att snabbt kunna vidta åtgärder för att minska väntetider på akuten eller omdisponera personella resurser för att förbättra tillgången på vårdplatser. Folk dör i vårdköer i Sverige trots att vi har en hög andel sjukvårdskostnader av BNP och fler läkare än många andra länder. Det kostar att vänta både för patienter och samhället.

Vad önskar du dig i julklapp?

– En trikorder men den blir svår att hitta i handeln än. Uppfinningen har vunnit höga betyg vid Qualcomm Tricorder Xprice 2017, för bara en månad sedan. Den måste genomgå flera tester och få ett medicinskt godkännande. Den kanske inte ser ut som den typ vi såg i Star Trek, men den kan ställa en diagnos inom bara några minuter och då kan vem som helst hantera apparaten. Enligt specifikationerna innehåller apparaten en EKG-sensor som fästs vid bröstet, ett digitalt stetoskop, en spirometer för att mäta lungorna samt en fingersond som mäter glukos, antalet vita blodkroppar och andra blodprov. Trikordern förklarar tydligt vad man skall göra och tar därefter alla prov som den behöver för att avgöra om det är en av de mer än 30 vanligaste sjukdomarna, såsom lunginflammation, sömnapné och diabetes. Jag gissar att det blir årets julklapp år 2022.

Vilken valfråga önskar du blir viktig inför valet 2018?

- Vårdköerna ökar igen. Över 100 000 patienter står i kö. Kostnaderna för sjukvården i Sverige har ökat med nästan 4% per år och antal vårdtillfällen har enligt SKL minskat med drygt 1% årligen, 2011 - 2016. Valfrågor borde vara att skynda på med digitalisering, och att lära av de vårdgivare och landsting som minskar väntetider.

Här finns Lucka 15.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078