23948sdkhjf

I med och motgång

Först blev han erbjuden rektorstjänsten på Göteborgs universitet. Några veckor senare föreslogs han bli ny rektor på Karolinska institutet. I början av augusti tillträdde Ole Petter Ottersen sin tjänst på ett av världens främsta medicinska universitet.

Nu har du varit fyra månader på nya jobbet. Har det motsvarat dina förväntningar?

– Ja, jag kom hit full av förväntningar och det har varit en fantastisk resa sedan dess. Det har gått i ett och jag har lärt mig otroligt mycket om organisationen och om svensk forskning och utbildning generellt. Det har varit en helt otrolig period.

Karolinska Institutet har befunnit sig i uppförsbacke och motgång. Varför ville du bli rektor för Karolinska Institutet?

– Det är en bra fråga. Jo, Karolinska Institutet är ett världsledande medicinskt universitet som jag har sett upp till i hela min karriär och när jag fick möjligheten att komma hit kunde jag bara inte säga nej till det. Det var ett erbjudande som givetvis innebar en stor utmaning men jag är helt säker på att Karolinska Institutet kommer att gå stärkt ut ur den här krisen.

Hur ska ni hantera livet efter Macchiarini?

– Nu måste vi göra två saker. Det ena är att vi inte får glömma det som har hänt och det andra är att vi ska dra lärdom av det som har hänt, bli klokare och ta det med oss in i framtiden. Vi måste se framåt. Nu har vi en åtgärdsplan på plats och många åtgärder är redan vidtagna. Nu ska vi få tillbaka arbetsglädjen och entusiasmen i organisationen och jobba vidare i hög internationell klass, precis som tidigare, eller kanske ännu högre, men med en större erfarenhet än innan.

Hur trivs du i Sverige?

– Sverige och Stockholm har med råge levt upp till mina förväntningar. Jag älskar att jogga och Stockholm är inte bara en kulturstad och en akademisk metropol, utan det är även en fantastisk stad att jogga i.

Hur reagerade du på att förundersökningarna mot Macchiarini lades ner?

− Vi kan konstatera att detta har varit en komplex och omfattande utredning och mer än så kan och bör inte KI kommentera åklagarmyndighetens beslut. Men forskning måste byggas på fast grund. Excellent forskning är forskning som är grundad i kritisk reflektion och etisk medvetenhet, och som bjuder in till debatt om gränserna för forskning och medicin. Excellent forskning ska tjäna samhället och måste följa de regler och lagar som samhället sätter upp.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.532