23948sdkhjf

KS egen konsultgranskning färdig

I dag presenterades den interna granskningen av konsulttjänster som Karolinska Universitetssjukhuset köpt in de senaste sju åren. - Det är inte bra att dokumentation saknas, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Ett 10-tal journalister hade samlats för att lyssna på presentationen av genomgången av köpen av konsulttjänster. Rapporten är gjord av internrevisor Ole Alvin och är en genomgång av inköpsprocesser, fakturor och underlag av konsulttjänster under åren 2011 – 2017. 

Läs mer: Styrelsen kommenterar rapporten

Presskonferensen inleddes med ett par ord av sjukhusdirektör Melvin Samsom och  ekonomidirektör Margareta Fast.

Båda försvarar inköpen och omfattningen, men ser allvarligt på att underlag och specifikationer saknas. Under 2011 finns fakturor, men inga specifikation eller underlag. Fram till år 2015 är dokumentationen fortsatt bristfällig, trots att tjänster köpts in för hundratals miljoner kronor.

Efter presentation fanns tid för enskilda intervjuer med varje reporter på plats.

Behövde ni de här konsulterna?

- Varje konsult har bidragit till den är stora omställningen som vi har gjort, vi hade inte kunnat göra de här förändringarna av organisationen eller sättet att bedriva vård, utan konsulter. Det hade inte gått helt enkelt, säger Melvin Samsom.

Även till exempel de två heltidsanställda konsulterna från EY som skulle stödja programkontoret med inköp av medicinteknik till Nya Karolinska Solna? Fanns det ett inte en osäkerhet?

- Nej, det tror jag inte. Vi har en budget fastställd av SLL för varje år, både för omställningen och för den löpande verksamheten, och har inte spenderat mer pengar än vad SLL gett oss.

De konsultföretag som ingår i rapporten är  EY, Boston Consulting Group, Arthur D Little och Öhrlings Pricewaterhouse Coopers. De flesta har nu fått sluta och i juni slutade konsulterna från BCG..

Kommer sakna konsulterna?

- Vi behöver de inte längre. För den fas vi är inne i nu vill vi ha kompetens inne i organisationen, säger Melvin Samsom.

I rapporten nämns också problemet med jävighet, där inköpare av tjänster på sjukhuset, själva tidigare har jobbat på den konsultbyrå som sålt tjänsterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11