23948sdkhjf

Gävle först i världen med master i geohälsa

Det är ett nytt tvärvetenskapligt fält, som kan ge stora effekter på samhället. Nu satsar Högskolan i Gävle ordentligt på geohälsa.

– Vi är bra på Gis och vi är bra på hälsa, nu kopplar vi ihop dessa till det nya ämnet geohälsa. Vi får en bättre planering av hälso- och sjukvård, högre kvalitet och säkrare hjälp till människor, säger Nader Ahmadi, prorektor vid Högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

Geohälsa det är ett nytt tvärvetenskapligt forsknings- och utbildningsfält som kombinerar hälsa med geografiska informationssystem, Gis. Nader Ahmadi ger några exempel på vad kunskapen kan användas till.

Vid epidemier, och när det gäller att spåra sjukdomar eller sjukligt beteende, då kan man spåra på vilka områden som drabbats och karakteristiska drag i dessa områden.

Om man vill undersöka ohälsa bland skolungdomar, kan man exempelvis följa i vilket avstånd till skolor snabbmatsrestauranger eller kiosken finns och mappa dem och på så sätt kunna härleda sämre hälsa hos elever som befinner sig där.

Inom äldrevården, när det gäller vården av dementa. Istället för att låsa in eller ha ständig bevakning, kan man använda Gis-teknik som innebär en mycket större frihet och samtidigt lätt kan visa var och i vilka områden personen befinner sig.

En delegation från Högskolan i Gävle var nyligen till universitetet i Canterbury på Nya Zeeland. Nader Ahmadi berättar att de började utveckla detta område nästan samtidigt som Högskolan i Gävle och nu redan har etablerat kurser och viss forskning. Universitetet i Canterbury har utvecklat området geohälsa med stöd av Future posisiton X, som är Gävleborgs Gis-kluster, och de två bedruver redan ett forskningsprojekt i Gävleborg tillsammans.

– Vi inledde diskussioner förra året och vi ser nu att det är möjligt att samarbeta. Vi är bra på Gis och vi är bra på hälsa och har knutit ihop de två i en rad kurser.

Högskolan i Gävle kommer nu alltså att skapa en internationell utbildning, ett masterprogram helt på engelska och online, som kan rekrytera från hela världen. Det finns inte så många exempel i världen, där man korsbefruktat Gis med hälsa, endast sporadiska fristående kurser i Europa och USA. Nader Ahmadi tror att detta kommer att bli mycket stort internationellt sett.

– Lyckas vi anpassa och använda Gis-teknologi för hälsa, så kommer det att ge spin off till många nya företag i regionen, säger Nader Ahmadi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078