23948sdkhjf

Vanliga mediciner påverkar biomarkörer

Läkemedel mot till exempel högt blodtryck har stor påverkan på proteinbiomarkörer för hjärtsjukdomar, cancer och olika inflammatoriska markörer.

Vanliga mediciner mot till exempel högt blodtryck och höga blodfetter har stor påverkan på proteinbiomarkörer för hjärtsjukdomar, cancer och olika inflammatoriska markörer. Det visar ny forskning från Uppsala universitet som publiceras i Scientific Reports. Resultaten gäller även efter att forskarna tagit hänsyn till genetiska effekter, livsstilsfaktorer, ålder och kön hos deltagarna i studien.

Läkemedel mot exempelvis högt blodtryck tas ofta av användarna under lång tid, ibland livslång behandling med få eller inga omedelbart kännbara biverkningar för individen. De nya resultaten baseras på en storskalig undersökning av metaboliska konsekvenser och visar för första gången påverkan av vanlig medicinering på proteinnivå i en studiegrupp på över 900 personer.

– Vi har kartlagt nivåer för över 450 proteinbiomarkörer i blod och tittat specifik på vad som skiljer sig i biomarkörnivåer mellan individer som tar vanliga mediciner och de som inte tar dem, efter att ha justerat nivåerna beroende på individernas livsstil och ärftliga faktorer. Det som förvånade oss var att en del mediciner hade stor påverkan på hundratals biomarkörer medan andra påverkade bara en eller två, säger Stefan Enroth, en av forskarna som skrivit studien i ett pressmeddelande.

Forskarna hittade även oväntade effekter på en del proteinmarkörer som vanligtvis är förknippade med ökad risk för sjukdom eller försämrad prognos, men även positiva effekter.

– Våra resultat understryker behovet av bred kartläggning av vanliga mediciners effekter på det mänskliga proteomet. För att förstå alla metaboliska konsekvenser av kronisk medicinering behövs stora studier med patientgrupper som studeras före och under medicinering, kommenterar Ulf Gyllensten, professor i medicinsk genetik vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084