23948sdkhjf

Vaccinkandidat används i pågående utbrott

Ebolavaccin under utveckling skickas till Demokratiska republiken Kongo.

Den 8 maj mottog Världshälsoorganisationen WHO ett meddelande om ett nytt utbrott med det dödliga viruset ebola i Demokratiska republiken Kongo i Centralafrika, i territoriet Bikoro. Mellan 4 april till 13 maj rapporterades 39 ebolafall, varav två konfirmerades och 20 är sannolika fall. Utbrottet hade dittills även givit upphov till 19 dödsfall.

För att bekämpa utbrottet kommer landet nu att importera ett ebolavaccin som utvecklats av läkemedelsbolaget Merck, MSD. Företaget har ett lager med 4 300 doser i Genéve och ytterligare 300 000 i USA.

Vaccinet, hittills kallat V920, måste hållas väl kylt. Det har inte erhållit något marknadsgodkännande ännu men visade upp en god effekt- och biverkningsprofil när det gavs till människor under det stora ebolautbrottet i Västafrika som pågick mellan åren 2014-2016. 

Vaccinationerna kan inledas framåt slutet av veckan, Stat News. Det kommer att genomföras genom en så kallad ringvaccination, där både patienten och personer som varit i kontakt med en smittad ska behandlas för att motverka ytterligare spridning av viruset.

Om ebola

Ebola är en allvarlig och ofta dödlig sjukdom som orsakas av filoviruset ebola. Viruset upptäcktes år 1976 då två utbrott ägde rum samtidigt: ett i Sydsudan och ett i Demokratiska Republiken Kongo, där Ebolafloden – som viruset fått sitt namn från – ligger.

Teorin är att fladdermöss av familjen Pteropodidae kan bära på viruset och därmed utgör en naturlig reservoar för ebola. Människor kan bli sjuka vid kontakt med kroppsvätskor från smittade djur såsom schimpanser, fladdermöss eller piggsvin och sjukdomen smittas sedan mellan människor via kontakt med kroppsvätskor.

Under åren 2014-2016 pågick det största utbrottet hittills sedan ebola upptäcktes. Det startade i Guinea och spred sig sedan vidare till grannländerna Sierra Leone och Liberia och gav i slutändan upphov till 28 603 fall, varav 11 301 dödsfall. Under detta utbrott prioriterade EMA och FDA behandlingar mot ebola vilket ledde till att många utvecklingsprojekt satte fart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078