23948sdkhjf

De får Hjärt-lungfondens stora forskningsanslag

Utvecklandet av ett nytt blodprov som ska ge möjligheten att förutse och förhindra hjärtinfarkt och stroke – det är förhoppningen med Hjärt-lungfondens forskningsanslag.

Stora forskningsanslaget delas ut årligen och är Hjärt-Lungfondens största enskilda anslag. En forskare eller forskargrupp verksam i Sverige tilldelas en summa om 15 miljoner kronor, som ska skapa förutsättningar för ett avgörande forskningsgenombrott. Sedan 2012 delas anslaget ut av Prins Daniel, som är hedersordförande i Hjärt-Lungfondens styrelse.

I år går forskningsanslaget till kärlforskaren Ulf Hedin med medsökande.

– Målet med vår forskning är att utveckla ett blodprov som kan identifiera individer med instabil åderförkalkning, en vanlig orsak till stroke och hjärtinfarkt. Vi är väldigt entusiastiska över de möjligheter vi får tack vare Hjärt-lungfondens anslag, säger Ulf Hedin, forskare och professor i experimentell kärlkirurgi vid Karolinska Institutet.

Åderförkalkning i hjärnans och hjärtats kärl utvecklas under många år utan att ge några besvär – men om åderförkalkningen blir instabil och brister bildas blodproppar som kan orsaka stroke eller hjärtinfarkt. I det projekt som tilldelas Stora forskningsanslaget 2018 arbetar Ulf Hedin och hans forskargrupp för att utveckla metoder som kan identifiera instabil åderförkalkning. Förhoppningen är att på sikt även ta fram läkemedel som kan förhindra förloppet.

– Ulf Hedins forskning kan få stor betydelse i kampen för att förebygga några av våra vanligaste och dödligaste folksjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079