23948sdkhjf

Så här blir Läkemedelsverkets styrelse

Fem ledamöter och en ordförande finns snart på plats hos Läkemedelsverket. Generaldirektören kommer från och med 1 juli att rapportera till styrelsen – inte till regeringen.

Nu står det klart vilka som ingår i Läkemedelsverkets styrelse som tillträder den 1 juli. Nils Gunnar Billinger, senast styrelseordförande i Luftfartsverket, blir ordförande. Ytterligare fem ledamöter är utsedda.

Läkemedelsverkets nya styrelse:

  • Ordförande: Nils Gunnar Billinger, tidigare GD Luftfartsstyrelsen, GD Post- och telestyrelsen och fd statssekreterare
  • Karin Meyer, vd Apotekarsocieteten
  • Emma Spak, läkare och samordnare för nära vård, Sveriges Kommuner och Landsting
  • Björn Eriksson, förvaltningschef Skånes universitetssjukhus
  • Per Johansson, myndighetschef Revisorsinspektionen
  • Catarina Andersson Forsman, GD Läkemedelsverket

– Att Läkemedelsverket nu får en styrelse är ett välkommet beslut och ett viktigt stöd som jag efterfrågat. Vårt uppdrag att främja folk- och djurhälsa kräver både expertis och samarbete, vilket finns på plats idag. Men förutsättningarna för detta ökar än mer med en styrelse som stöd i arbetet framåt. Jag känner stort förtroende för styrelseordföranden Nils Gunnar Billinger, säger Catarina Andersson Forsman, generaldirektör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till förändringen av ledningen för Läkemedelsverket är ett regeringsbeslut om att verket ska övergå från att vara en myndighet till att bli en så kallad styrelsemyndighet. Bakom beslutet finns bedömningen att verket har behov av en styrelse med olika kompetenser. Andra faktorer som enligt uppgift vägts in är Läkemedelsverkets omfattande finansiella ansvar samt den kunskapsproducerande och affärsliknande verksamheten.

Förändringen kommer knappast att märkas utåt, men ha påverkan på det inre arbetet. Generaldirektör Catharina Andersson Forsman kommer precis som tidigare att leda myndighetens verksamhet, men hon kommer fortsättningsvis att rapportera till styrelsen och inte till regeringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078