23948sdkhjf

LCHF och vissa läkemedel farlig kombination

LCHF-kost i kombination med SGLT2-hämmare och metformin kan ha bidragit till att allvarlig intensivvårdskrävande ketoacidos utvecklats hos två patienter.

Ketoacidos, alltså syraförgiftning i blod och urin, vid typ 2-diabetes är ett ovanligt men inte obefintligt tillstånd. I en nyligen publicerad artikel i Läkartidningen beskrivs två fall av så kallad normoglykemisk ketoacidos hos patienter med typ 2-diabetes som valt att lägga om sin kost till så kallad ketogen LCHF. Kombinationen SGLT2-hämmare och metformin kan ha bidragit till att allvarlig intensivvårdskrävande ketoacidos utvecklats hos dessa två patienter.

Den första patienten var en 43-årig man och den andra patienten en 55-årig man, båda med typ 2-dia­betes. Gemensamt för dessa båda patienter var typ 2-diabetes, som behandlades med metformin, och ketogen LCHF-kost. LCHF-kosten innebar ett oförändrat intag av proteiner och minskad mängd kolhydrater till förmån för ökat fettintag.

Författarna till artikeln manar till försiktighet hos patienter med långvarig typ 2-diabetes och/eller samtidig LCHF-kost samt vid kraftigt katabola situationer. Vid alla tillstånd med ökad ketosbenägenhet, även vid fasta, till exempel vid ramadan, allvarliga infektioner samt intorkning bör SGLT2-hämmare och metformin tillfälligt sättas ut.

Artikeln i Läkartidningen hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.117