23948sdkhjf

"Det är bästa vägen"

Medivir sparkar vd:n och fokuserar på att ta bolagets läkemedel till marknad. – Vi är förvissade om att det är bästa vägen, säger styrelseordföranden till Life Science Sweden.

I februari förra året tog Christine Lind över som vd för Medivir. Då stod bolaget inför en stor omorganisation. Sedan dess har börskursen stadigt pekat nedåt. Nu kommer beskedet att Christine Lind får sparken och att bolaget ska fokusera verksamheten på den kliniska utvecklingen av läkemedelskandidaterna som finns i portföljen. Uli Hacksell, som idag ingår i styrelsen, utses till tillförordnad vd och ersätter med omedelbar verkan Christine Lind.

Hur skiljer sig situationen åt nu från när Christina Lind tog över som vd?

– När Christine tillträdde som vd hade bolaget ändrat inriktning vad gäller terapiområden och gått emot att bli ett renodlat bolag inom onkologi. Christine slutförde den processen och ledde Medivir på ett mycket hängivet sätt. Det som förändrats är att vi nu har beslutat att koncentrera verksamheten till bolagets läkemedelsprojekt i klinisk utveckling. Det innebär en omställning där den tidiga prekliniska forskningen får en annan, underordnad roll. Denna typ av omställning kräver ett starkt, erfaret och rutinerat ledarskap. Där bedömer vi att Uli Hacksell har de egenskaper bolaget behöver. Han har gjort det förut, säger Anna Malm Bernsten, styrelseordförande i Medivir till Life Science Sweden.

Bolagets kliniska portfölj består av fyra projekt; remetinostat för kutant T-cellslymfom (fas II), birinapant i kombination med Keytruda för solida tumörer (fas I), MIV-818 för levercancer som nyligen gått in i klinisk fas I samt MIV-711, mot artros med lovande data från en nyligen avslutad fas IIa fortsättningsstudie.

Medivirs börskurs har stadigt pekat nedåt sedan en uppgång under andra halvåret 2016.

Hur ska den negativa utvecklingen kunna vändas?

– Låt mig först säga att samtliga våra kliniska projekt har avancerat under året och att de resultat som presenterats visar att portföljen är mycket stark. När vi nu koncentrerar verksamheten till den kliniska utvecklingsportföljen lägger vi därmed de facto ökat fokus där vi kan skapa störst värde för både patienter och aktieägare, det vill säga på att ta våra läkemedel till marknaden. Vi är förvissade om att det är bästa vägen och hur den ser ut i detalj är något som Uli Hacksell nu kommer att planera tillsammans med ledningen. Han kommer att föreslå lämplig struktur och prioriteringar för styrelsen, avslutar Anna Malm Bernsten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063