23948sdkhjf

Startar klinisk studie

Lundabolaget Gedea har nu fått Läkemedelsverkets och Etikkommitténs godkännande och kan starta sin första kliniska studie i slutet av oktober.

Studien är ett viktigt steg inför CE-märkning av pHyph, som är en helt ny typ av behandling av vaginal infektion. Den väntas vara effektiv mot både vaginal svampinfektion och bakteriell vaginos.

"pHyph blir därmed den första produkten på marknaden för behandling av båda infektionerna. Det minskar risken för att patienterna väljer fel behandling för sin infektion och det är därför mycket värdefullt för oss att få kliniska resultat från båda infektionstyperna", säger vd Annette Säfholm i ett pressmeddelande.

I studien som beräknas pågå i tre månader kommer 24 patienter med vaginal svampinfektion att behandlas med vaginaltabletterna. Det är dels en effektstudie, dels vill man säkerställa att patienterna upplever behandlingen som användarvänlig.

Två skånska gynekologmottagningar deltar – Hoftekliniken i Helsingborg och Annerokliniken i Hofterup, i samarbete med Region Skåne och Kliniska prövningsenheten vid Lunds Universitetssjukhus.

Senare i höst planerar Gedea ytterligare en klinisk studie på patienter med bakteriell vaginos.

De kliniska resultaten kommer att ligga till grund för en CE-märkning längre fram.

Bakom idén till Gedeas produkt ligger flera års grundforskning i en tvärvetenskaplig forskargrupp vid Lunds universitet som identifierat en substans som är mycket effektiv mot de vanligaste svamparterna. Substansen förekommer naturligt hos människan och är en godkänd livsmedelstillsats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078