23948sdkhjf

Immunicums vd om emissionen

Bioteknikbolaget tankar kassan rejält och tar in välkända investerare. Här berättar vd:n för Life Science Sweden.

I veckan meddelade bioteknikbolaget Immunicum att de genomför en riktad emission och fullt garanterad företrädesemission om totalt 351 miljoner kronor. Pengarna säkrar bolaget finansiering till och med 2021 och ska bland annat användas till fortsatt klinisk utveckling av bolagets starkaste kandidat ilixadencel som är en ny immunonkologisk terapi.

Bland de nya aktieägarna finns välkända institutionella investerare, bland annat Fjärde AP-fonden, Gladiator, Andra AP-fonden, Alfred Berg, Nordic Cross och Adrigo.

På måndag presenterar bolaget nya prekliniska data för ilixadencel i kombination med checkpointhämmare och immunaktiverare på 2018 års ESMO-kongress. Life science Sweden ställde några frågor till Immunicums vd Carlos de Sousa:

På måndag presenteras nya studieresultat. Är tidpunkten för att kommunicera emissionen vald med hänsyn taget till detta?

– Presentationen vi gör på måndag på ESMO-kongressen bygger på en mycket intressant studie med ilixadencel i kombination med checkpointhämmare och immunaktiverare. Inlämningen av abstracts görs 5-6 månader i förväg.

När vi gjort planer för de kommande åren har det stått klart att bolaget närmar sig viktiga värdeskapande milstolpar. För att ta företaget framåt och nå dessa milstolpar behöver vi ytterligare medel. Emissionen säkerställer finansieringen av bolaget fram till slutet av 2021.

Dessa två processer har löpt parallellt och det är bara en tillfällighet att de ligger så nära varandra. Denna studie är inte orsaken till att emissionen offentliggjordes vid denna tidpunkt.

Flera professionella tunga investerare kommer in i bolaget i och med emissionen. Vad betyder det för er?

– Under en lång tid har det varit en återkommande önskan hos befintliga aktieägare att Immunicum ska attrahera nya institutionella ägare och vi finner det mycket positivt att vi med den riktade emissionen får in fler nya mycket starka institutionella ägare, däribland Andra AP-fonden, Fjärde AP-fonden, Gladiator och Alfred Berg. Genom detta har vi en av de starkaste ägarbaserna bland svenska bioteknikföretag.

Dessa välkända institutionella investerare validerar vår strategi och forskning. Att få in dessa namn bland våra ägare är väldigt positivt för bolaget och nuvarande aktieägare.

Vad kan du säga om kommande licensaffärer?

– Immunicum har flera projekt som skulle kunna vara intressanta för utlicensiering. Den viktigaste tillgången är ilixadencel och intresset för den här typen av avtal triggas ofta av positiva studieresultat. Jag kan inte förutsäga om eller när vi kan ingå ett licensavtal.

Styrelsens beslut att genomföra en emission är villkorat av godkännande vid den extra bolagsstämma som äger run den 8 november 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079