Fortsatt satsning på borreliavaccin när Pfizer köper in sig i Valneva
Affären möjliggörs genom en riktad emission som motsvarar 90,5 miljoner dollar. Pengarna ska Valneva använda för en fas III-studie för vaccinkandidaten VLA15, som de bägge bolagen sedan 2020 utvecklar tillsammans.
Valnevas vd Thomas Lingelbach ser Pfizers investering som ett "starkt erkännande av Valnevas vaccinexpertis".
– Borrelia sprider sig och utgör ett stort otillfredsställt medicinskt behov som påverkar livet för miljontals människor på norra halvklotet. Vi ser fram emot att vidare undersöka vår kandidat VLA15 i fas III, vilket kommer att ta oss ett steg närmare mot att potentiellt hjälpa till att skydda både vuxna och barn mot denna förödande sjukdom, säger han i ett pressmeddelande.
Planen är att den kliniska fas III-studien ska inledas under det tredje kvartalet i år, och den kommer att genomföras bland annat i Sverige.
Tidigare i år rapporterade de bägge företagen resultat från en fas II-studie. Enligt den ger tre doser av vaccinet god effekt och inga allvarliga biverkningar hade noterats. Om fas III-studien genomförs med lyckat resultat är förhoppningen att en ansökan om godkännande av vaccinet kan lämnas in under 2025, enligt företagen.
Valneva har vaccintillverkning i Solna men den omfattar inte borreliavaccin. Däremot produceras företagets vaccinkandidat mot covid-19 i Sverige. Som Life Science Sweden tidigare rapporterat pågår slutförhandlingar om eventuella leveranser av covidvaccinet till EU, men något besked fanns inte på måndagen.