23948sdkhjf

Fortsatt satsning på borreliavaccin när Pfizer köper in sig i Valneva

Läkemedelsjätten Pfizer köper 8,1 procent av aktierna i det franska vaccinbolaget Valneva. Kapitaltillskottet ska gå till fortsatt utveckling av ett vaccin mot borrelia.

Affären möjliggörs genom en riktad emission som motsvarar 90,5 miljoner dollar. Pengarna ska Valneva använda för en fas III-studie för vaccinkandidaten VLA15, som de bägge bolagen sedan 2020 utvecklar tillsammans.

Valnevas vd Thomas Lingelbach ser Pfizers investering som ett "starkt erkännande av Valnevas vaccinexpertis".

Borrelia sprider sig och utgör ett stort otillfredsställt medicinskt behov som påverkar livet för miljontals människor på norra halvklotet. Vi ser fram emot att vidare undersöka vår kandidat VLA15 i fas III, vilket kommer att ta oss ett steg närmare mot att potentiellt hjälpa till att skydda både vuxna och barn mot denna förödande sjukdom, säger han i ett pressmeddelande.

Planen är att den kliniska fas III-studien ska inledas under det tredje kvartalet i år, och den kommer att genomföras bland annat i Sverige.

Tidigare i år rapporterade de bägge företagen resultat från en fas II-studie. Enligt den ger tre doser av vaccinet god effekt och inga allvarliga biverkningar hade noterats. Om fas III-studien genomförs med lyckat resultat är förhoppningen att en ansökan om godkännande av vaccinet kan lämnas in under 2025, enligt företagen.

Valneva har vaccintillverkning i Solna men den omfattar inte borreliavaccin. Däremot produceras företagets vaccinkandidat mot covid-19 i Sverige. Som Life Science Sweden tidigare rapporterat pågår slutförhandlingar om eventuella leveranser av covidvaccinet till EU, men något besked fanns inte på måndagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14