23948sdkhjf

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Matej Oresic har fått 4,8 miljoner av Vetenskapsrådet för att studera biomarkörer som ska bidra till bättre diagnos och säkrare prognos av traumatisk hjärnskada.

Traumatisk hjärnskada, TBI, orsakas oftast av fall- och trafikolyckor samt misshandel. Man räknar med att det i dag finns 140 miljoner människor i världen som lever med symptom efter en traumatisk hjärnskada, varav majoriteten är barn och unga vuxna.

"Det finns stora brister i diagnostik, prognos och behandlingsutveckling när det gäller traumatisk hjärnskada, TBI, säger Matej Oresic", forskare i medicin vid Örebro universitet i ett pressmedelande.

Han har fått 4,8 miljoner av Vetenskapsrådet för att studera biomarkörer som ska bidra till bättre diagnos och säkrare prognos av dessa skador.

Idag bedöms TBI utifrån svårighetsgrad som varierar från mycket lindriga till mycket allvarliga skador och en lindrig hjärnskada definieras på mer än 40 olika sätt. Det saknas tillförlitliga metoder för att utesluta en akut hjärnskada.

"Vi kommer att studera biomarkörer i blodet för både diagnos av skadornas svårighetsgrad och prognos", säger Matej Oresic.

I studien ska han använda en unik samling av blodprover insamlade i 20 europeiska länder för ett stort EU-projekt. Med hjälp av metabolomikstudier – ett sätt att med en kemisk analys få information om tusentals molekyler involverade i cellernas ämnesomsättning – ska han identifiera biomarkörer kopplade till TBI. 

"Vi har i preliminära studier hittat markörer i blodet som visar att TBI associeras med en specifik metabolisk profil och att denna TBI-profil förvärras proportionellt till svårighetsgraden av skadan", säger Matej Oresic.

Under projektets gång kommer han också att studera vad som ligger bakom de observerade förändringarna i cellernas ämnesomsättning hos patienter med traumatisk hjärnskada.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125