23948sdkhjf

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

– På några dagar har vi fått nästan 500 underskrifter från kemister från över hela världen, och på alla nivåer, från mastersstudenter, doktorander, postdoktorer, till professorer, institutionschefer och nobelpristagare, etc, I dagsläget har vi 89 underskrifter från Sverige, säger Lynn Kamerlin, en av forskarna bakom initiativet.

Organisationen cOAlition S, bildades i september av ett antal europeiska statliga forskningsfinansiärer för att man till år 2020 ska se till att "forskningspublikationer som är resultatet av forskning finansierad av anslag från nationella och europeiska forskningsråd publiceras i open acess-tidskrifter eller webbplattformar under Open Acess".

Plan S består av tio principer, bland andra:

Författare måste ge bort sin alla aspekter av sin upphovsrätt till allmänheten.

Förbud mot att publicera i både prenumererade eller "hybrid"-tidskrifter (delvis open acess) vilket innebär mer än 80 procent, på vissa områden mer än 90 procent av alla tidskrifter, inklusive dem som ges ut av vetenskapssamfund och som är mycket viktiga för forskare.

Hot om sanktioner mot forskare som inte följer reglerna.

Sammantaget innebär det stora begränsningar av författares publiceringsfrihet, konstaterar de protesterande forskarna.

Frågor som Plan S inte ger svar på är bland andra om det blir möjligt att publicera under s k Green Open Acess i hybridtidskrifter. Vad händer med artiklar som skrivs gemensamt av forskare från Plan S-länder och forskare från länder som inte skrivit under Plan S, vilket är de flesta. Vilka sanktioner blir det fråga om?

Forskarna bakom uppropet konstaterar att de ursprungliga 11 forskningsfinansiärerna bakom cOAlition S inte står för mer än cirka 3,3 procent av global forskning och 4,1 procent av världens Open Acess-publikationer. Organisationen arbetar dock för att sprida konceptet till andra länder, inte minst USA.

Läs brevet här och se samtliga underskrifter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203