23948sdkhjf

Prisas för industriell bioteknik

Lisbeth Olsson har tilldelats Arrheniusplaketten 2018 av Svenska Kemisamfundet för insatser inom bioekonomi.

Lisbeth Olsson är professor vid institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers. Hennes  forskningsområde är industriell bioteknik och hon designar enzymer och mikroorganismer till processer som omvandlar biomassa till bränsle, kemikalier och material.

En av drivkrafterna för hennes arbete är att det kan bidra till en mer hållbar värld.

Lisbeth Olsson har på kort tid byggt upp en stor forskargrupp inom industriell bioteknik och hennes interdisciplinära forskning, ofta kring nydanande idéer, leder till kunskapsuppbyggnad och nya arbetssätt. Hon handplockades till Chalmers för att bli en viktig länk till industrin inom energi-, skogs-, läkemedels- och livsmedelssektorn. Hon visar även på stort engagemang inom alla nivåer av utbildningen, från grund- till forskarnivå.

Genom gränsöverskridande forskningssamarbeten, har hon medverkat till bildandet av Wallenberg Wood Science Center och forskningsprogrammet Chalmers Energy Initiative (under Chalmers Styrkeområde Energi). Lisbeth leder en stark forskningsmiljö inom bioekonomi - BioBuF - där fyra institutioner på Chalmers samt RISE ingår.

"Jag är glad och hedrad av att bli mottagare av årets Arrheniusplakett och jag uppskattar att några av mina bidrag till att utveckla bioekonomin därigenom uppmärksammas", kommenterar hon.

Wallenberg Wood Science Center Startade 2009 som ett initiativ av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i en satsning med målsättningen att skapa morgondagens material från trä.

Chalmers Styrkeområde Energi tar sig an energirelaterade samhällsutmaningar genom forskning, utbildning och innovation.

Att använda inhemska, förnybara råvaror, istället för fossila, för att producera kemikalier skulle innebära ett stort steg på vägen mot en biobaserad samhällsekonomi. BioBUF är ett forskningsprogram som undersöker möjligheterna att göra detta verkligt.

Svenska Kemistsamfundets Arrhenius-plakett instiftades 1960 till minne av Samfundets mångårige medarbetare Nobelpristagaren Svante Arrhenius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281