23948sdkhjf

Stor kompetensbrist inom life science

Årets globala kompetensindex från Hays visar på stor kompetensbrist och fortsatt pressad arbetsmarknad i Sverige.

Sverige har fortfarande en av Europas mest pressade arbetsmarknader när det gäller rekrytering inom branscherna IT, verkstadsindustri och life science. Det visar rekryteringsföretagets Hays årliga rapport Hays global skills index, som tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet Oxford economics.

Rapporten ger inblick i sysselsättning och ekonomisk status bland de totalt 33 länder som ingår, varav Sverige är ett. Bland annat analyseras den professionella globala arbetsmarknaden och de utmaningar som företag står inför när de söker kompetens.

I Sverige är arbetsmarknaden fortfarande hårt pressad med extrema lönetryck inom flertalet branscher. Dock skymtas även positiva trender ur årets index.

– Årets resultat visar ett trendbrott då kompetenssituationen på svenska arbetsmarknaden för första gången har hämtat sig något jämfört med förra året. Utmaningen att matcha utbildningsplatser med bristkompetenser verkar äntligen gå åt rätt håll för Sverige, något som vi flaggat för tidigare år, säger Johan Alsén, Sverigechef på specialistrekryteringsföretaget Hays i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Alsén finns det viss risk för stagnation inom bland annat verkstadsindustrin, IT-branschen och life scence, trots att Sverige länge har haft en stabil ekonomi.

– Risken är att Sverige tappar sin position som innovationsland och i stället går tillbaka till att bli ett produktionsland. Trots att vi börjar hitta lösningar för att hantera kompetensbristen via utbildning återstår mycket innan vi når balans, kommenterar han.

Topplista över de mest efterfrågade kompetenserna 2018*:

  1. Ingenjörer inom tillverkningsindustrin

  2. IT-utvecklare

  3. Testare/testledare

  4. Laboratorieingenjörer

  5. Projektledare

(*Enligt Hays Sverige)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.345