23948sdkhjf

Letar skadliga ämnen i damm

Kemiforskaren Jakob Gustavsson, vid Örebro universitet ska undersöka inomhusdamm i jakt på kemikalier som innehåller halogenerna brom, klor och fluor.

Det handlar om kemikalier som kan vara hormonstörande och cancerframkallande.

Han har fått drygt 1,2 miljoner kronor från KK-stiftelsen för projektet.

"Hypotesen är att det finns många sådana ämnen i vår omgivning som innehåller brom, fluor och klor och som vi inte känner till. Vi vill ta reda på vilka de är", säger Jakob Gustavsson i ett pressmeddelande.



Metoden Jakob Gustavsson ska använda är förbränningsjonkromatografi.

"Enkelt uttryckt så bränner man dammet. Därefter mäts den totala mängden brom, klor och fluor i den gas som bildas. Totalmängden jämförs sedan med kända kemikalier och då får vi fram hur stor andel som är okänd för oss. I steg två ska vi försöka ta reda på vilka kemikalier det rör sig om för att – om de är farliga – i slutändan kanske få bort dem från marknaden", kommenterar Jakob Gustavsson.

Det tvååriga projektet görs i samverkan med tre företag – Synlab, Thermo Fisher Scientific och Metrohm – som bidrar med kompetens i projektet, instrument och kemiska analyser. Deras insatser motsvarar ungefär samma summa som KK-stiftelsens anslag.

Kemikalieinspektionen kommer att ha en representant i projektgruppen vilket ger projektet tillgång till relevanta databaser.

Med studien hoppas forskarna kunna minska gapet mellan kända och okända ämnen i inomhusdamm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141