23948sdkhjf

100 miljoner till flytande biogas

Energigas Sverige får ansvar för att driva ett innovationskluster för flytande biogas.

Nu har ett beslut fattats om att Energigas Sverige får ansvar för att driva klustret ”Drive LBG” i en kraftsamling som omfattar näringslivsaktörer i hela landet. Insatsen som helhet kommer att få stor betydelse för biogasmarknaden och för att uppnå Sveriges miljö- och klimatmål.

Under våren 2018 beslutade regeringen att 200 miljoner kronor skulle avsättas för att upprätta ett innovationskluster för flytande biogas.

För att maximera nyttan för svenskt näringsliv har Energigas Sverige, i samverkan med de regionala biogasnätverken runt om i Sverige, tagit fram ett koncept för en nationell insats inom området. Initiativet, som har fått namnet Drive LBG, har nu i ett delbeslut tilldelats drygt 100 miljoner kronor i Energimyndighetens utlysning.

Satsningen stärker den svenska biogasmarknaden, som bidrar till många samhällsnyttor. Biogasbranschen skapar arbetstillfällen, nya exportmöjligheter och bidrar till att Sverige tar täten i klimatarbetet. Biogasen ger även försörjningstrygghet genom inhemsk produktion av bränsle och gödning till jordbruket.

"Anslaget innebär stora utvecklingsmöjligheter för gasbranschen och är ett viktigt steg i omställningen till ett hållbart samhälle", säger Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

Med en kombination av komprimerad och flytande form blir biogas ett realistiskt och konkurrenskraftigt förnybart alternativ för allt fler marknader. Personbilar, bussar, lastbilar, industri och sjöfart är några exempel.

"Nu drar vi igång de första delarna i regeringens satsning på flytande biogas. Vi hoppas att resterande delar, som innefattar sjöfart och den tunga transportsektorn, snart är på plats. Det är två viktiga branscher för att uppnå Sveriges miljö- och klimatmål och dessutom mycket viktiga ur ett svenskt näringslivsperspektiv", säger Maria Malmkvist.

"I vårt förslag till nationell biogasstrategi tydliggör vi att användningen av biogas i Sverige kan öka från dagens cirka 3 terawattimmar till 15 terawattimmar 2030. I ett exportperspektiv är en av de stora fördelarna med avfallsbaserad biogas att det är en lösning som kan implementeras och exporteras globalt. Alla länder har avfall som behöver tas om hand", säger Maria Malmkvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127