23948sdkhjf

Vad händer inom bioprocess närmaste fem åren?

New horizons in bioprocessing and biologics är ett tekniskt möte för de insatta, men vi passar på att fråga. Vad händer inom levande läkemedel närmaste fem åren?

Mycket har hänt de sista fem åren inom den levande medicinen, men vad tror du om framtiden?

 Margareta Waldenström, doktor i molekylär immunologi och account manager på Fortébio som nyligen köpts upp av Molecular devices:

– Vi har haft en fantastisk utveckling av kunskapen om vårt genom, alla kan i dag kartlägga sina gener. Jag skulle gärna se att vi snart hade möjlighet att erbjuda behandlingar och möjligheter att verkligen göra något åt den information vi får och de sjukdomar som kommer fram.

Joussef Chabaan, doktor i kemi och bioprocess, och specialist på Pall Norden:

– Jag hoppas att utvecklingen av biologiska läkemedel blir billigare så att fler får tillgång till bra och individuella behandlingar, inom gen- och cellterapier. Det händer mycket inom till exempel diabetes. En viktig del är att göra tillverkningen billigare med kontinuitet inom bioprocessen, där hela processen kan ske utan avbrott.

Anders Falk, privat investerar:

– Som investerare ser jag mycket intressant inom detta område, men det är fortfarande kostsamma processer för bolagen. Jag hoppas att de stora reaktorerna och även reagenser blir lägre. Man ser att kostnaderna för kliniska prövningar har ökat. Själv går jag inte in i bolag innan de har publicerade fas II-studier.

– Sedan hoppas jag på verksamma behandlingar inom de stora folksjukdomarna. Som Alzheimers. De finns spännande svenska bolag på gång, men det återstår att se om de kommer förbi blod- hjärnbarriären. Jag är inte lika intresserad av orphan drugs. Om vi utvecklar en behandling för varje sällsynt sjukdomar kommer det bli en enorm belastning för samhället. Jag förstår de patientföreningar som kämpar, och när väl behandlingen finns kommer den att användas.

Fredrik Andersson, doktor i neurovetenskap och säljspecialist på GE.

–  Det har varit en otrolig utveckling, men nu vill jag gärna se att delmomenten ska gå ännu snabbare. Rening som förr tog ett år, tar i dag tre veckor, men forskarna vill förstås att det ska gå ännu snabbare. Jag forskar inte längre, utan är säljare, men mitt jobb är att prata med folk om deras problem och sedan hjälpa dem att lösa dem. Mitt hopp på lite sikt är förstås att fler innovationer ska få bota fler människor med svåra sjukdomar.

Dagen arrangeras av Life Science Sweden tillsammans med Kemivärlden och är ett event med nätverkande, seminarier och parteringmöten. Hölls för sjätte året i rad.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047