23948sdkhjf

Nya strategier för att utrota malaria

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Ny studie visar hur Zanzibar gjort för att lyckas i kampen mot sjukdomen.

Efter en global insats minskade utbredningen av malaria i världen från år 2000. Men kring 2015 stannade den positiva utvecklingen av. Utom i Zanzibar i Östafrika där man nästan lyckats utrota sjukdomen. I en studie, som nu publiceras i BMC Medicine, försöker forskare vid Karolinska institutet förklara hur de gjort och vilka problem som fortfarande återstår. 

Anders Björkman är professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi på Karolinska institutet, och han har drivit forskningsprojektet om malaria i 18 år. Han berättar att nya läkemedel, utdelning av impregnerade myggnät och besprutning mot malariamyggor inomhus halverade malarians utbredning globalt sett, fram till 2015. 

– Men därefter har minskningen avstannat. Förutom i Zanzibar där insatserna för dess 1,4 miljoner invånare lett till en cirka 96-procentig nedgång i förekomsten av malaria. I samarbete med Zanzibar malaria control program har vi optimerat insatserna och kan nu visa varför det ännu inte nått hela vägen till utrotning av malaria, säger han. 

Bland problemen finns malariamyggornas förändrade beteende. De biter numera utomhus istället för inomhus, och de har dessutom utvecklat viss resistens mot myggmedel. Själva parasiten har också utvecklats så att den blivit svårare att upptäcka. 

– Både myggorna och parasiterna har hittat sätt att undvika kontroll och bekämpning. Nu behöver vi utveckla nya strategier för att övervinna detta om vi ska nå det uppsatta målet att utrota malarian från Zanzibar, ett arbete som kan bli en modell för hela Afrika, säger Anders Björkman. 

En positiv bieffekt av malariabekämpningen har varit att barnadödligheten minskat med drygt 70 procent. Tidigare beräkningar har visat att 20 procent av barnadödligheten skulle vara relaterad till malaria, men det tycks som om sjukdomen påverkar barnen mer kroniskt än man tidigare trodde. Det skulle kunna ge minskad motståndskraft mot andra sjukdomar. Nu hoppas forskarna att Zanzibars arbete ska kunna stå modell för hela Afrika. 

Håll dig uppdaterad med Life Science Sweden
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Toppuppdrag för Anders Blanck

Långt gånget för Index studie

Upprört när Sobi storvarslar

Första mötet mellan regeringen och patientföreträdarna

1

Utvecklar blodmarkör för att upptäcka alzheimer

Miljardaffär för Karo

Nyhetsbrev

Rhovac säkrar finansieringen

Arkiv

De kopplar specifikt protein till aggressiv hudcancer

Nya behandlingsalternativ för patienter med spridd hudcancer har utvecklats men fortfarande saknas kunskap om hur tumörcellerna sprider sig till andra delar av kroppen. Forskare från Lund är nu ett steg närmare en lösning.

Färre onödiga operationer med ny diagnostikmetod för äggstockscancer

Forska Sverige: Oroväckande trend

Halvvägs för Promore

Fet fisk utan gift skyddar mot typ 2-diabetes

Om den feta fisken vi äter vore fri från miljögifter skulle den minska vår risk att utveckla typ 2-diabetes. Men miljögifterna som fisken innehåller har motsatt effekt och suddar ut skyddseffekten.

Myndigheten varnar: Detta är inte ett godkänt läkemedel

Läkemedelsverket går ut och varnar för annonser för en produkt som lovar för mycket.

Miljarder i återbetalning för läkemedel

3D för Biolamina efter nytt avtal

Tidigare börs-vd blir styrelseordförande i Inficure

Nyligen tog de hem största ordern i bolagets historia. Nu får Inficure Bio en ny styrelseordförande. Lena Söderström, tidigare vd för börsnoterade Senzime, tar sig an uppdraget.

Ny metod vid spårning av droger

Ett salivprov kan ersätta urinprovet vid spårning av alla vanligast förekommande droger. Detta efter att en ny metod utvecklats på Sahlgrenska.

Hamlet får testa högre dos

Orsakssamband mellan överflödigt kroppsfett och hjärtkärlsjukdom

Kassaklirr för Cereno

Tar fram AI-stöd för ambulanspatienter

Ett AI-beslutsstöd för akutvårdspersonalen som baseras på inmatade patientdata. Det är målet med ett projekt vid Högskolan i Borås.

Forskare närmare förklaring till smärta vid reumatism

1

Positivt från Immunicum

Stor diabetesstudie kartlägger komplikationer

Första resultat från observationsstudien Careme visar att njur- och hjärtsvikt är de vanligaste första kardiovaskulära komplikationerna vid typ 2-diabetes.

Nytt partnerskap för Bactiguard

Nya data från Medivir

Han får Fernströmpriset

Krönika: Det outnyttjade fönstret mot big pharma

Generna styr hundägande

Hon blir chef för Skånes sjukvård

Nuevolution löser dansk patentstrid

Cereno redo för fas II

De får 50 miljoner till hjärnforskningen

Ny strategi att behandla tuberkulos

200 miljoner till kvalitetsregister

Hon blir ny ordförande för Lif

Se alla Medlemsnytt

Sänd till en kollega

0.142